Χαρδαλιάς και Τσιόδρας στη Λάρισα! “Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στον οικισμό Ν.Σμύρνη” – Ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ στους Ρομά! Τι λέει ο Δήμαρχος (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ στον οικισμό των Ρομά

Σε καραντίνα και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο – Λαμβάνονται δείγματα από τους κατοίκους – «Οι Ρομά δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας» λέει ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων και γι’ αυτό μεταβαίνει με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Το πρωί έφτασε στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι περίπου 200.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

Ο συναγερμός σήμανε αφού εντοπίστηκε κρούσμα στην περιοχή και έπειτα διενεργήθηκαν 29 τεστ εκ των οποίων τα 19 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Υπενθυμίζεται πως επικεφαλής της «επιχείρησης» είναι ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και συμμετέχουν γιατροί και από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο με Χαρδαλιά και Τσιόδρα μεταβαίνει στη Λάρισα

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσων Νίκο Χαρδαλιά και τους υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγεία Παναγιώτη Πρεζεράκο, γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της φτώχιας Γιώργο Σταμάτη και τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβο Θεοδώρου, θα μεταβέι στη Λάρισα.

Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά. Στις 13:00 αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου στη βάση της 1ης στρατιάς στη Λάρισα, ενώ στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Δήμαρχος Λάρισας στον ΘΕΜΑ 104,6: Οι Ρομά δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας – Βρήκα κάποιον στη λαϊκή σήμερα το πρωί

Για εξέλιξη που «απευχόμουν να συμβεί» έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης με αφορμή τα 20 κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό των Ρομά που βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού της πόλης.

«Δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας (σ.σ. στον οικισμό των Ρομά), είχαν παρατηρηθεί συνωστισμοί. Πρόκειται για οικισμό στα όρια του αστικού ιστού και αυτό δυσκολεύει την καραντίνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Περιέγραψε, μάλιστα, ότι το πρωί της Παρασκευής – αφού, δηλαδή, είχε τεθεί σε ισχύ το μέτρο της καραντίνας – βρήκε έναν Ρομά στη λαϊκή αγορά «και τον μάντρωσα».

Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης η περίμετρος της καραντίνας «είναι και πέραν του οικισμού των Ρομά. Στον οικισμό των Ρομά ζουν περίπου 2.500 έως 3.000 άνθρωποι ενώ σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή η προσωπική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε γαι 5.000 κόσμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι άνθρωποι που μπήκαν σε καραντίνα και δεν ζουν στον οικισμό των Ρομά «διαμαρτύρονται γιατί οι ίδιοι τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν να το τηρούν».

«Την ψυχραιμία και την σύνεση δεν τη βλέπω στους Ρομά» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Καλογιάννης.

Ο δήμαρχος Λάρισας σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τον Τύρναβο «που είναι σε 10 χλμ από τη Λάρισα και έχει αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο οικισμό Ρομά» ενώ γνωστοποίησε, τέλος, ότι «έχω ζητήσει από τον ΓΓ Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων να εφαρμοστεί το ειδικό σχέδιο για τη δομή στο Κουτσόχερο με 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες για να συνεχίσουν οι ειδικοί να λένε ότι δεν υπάρχει διασπορά στην πόλη της Λάρισας γιατί υπήρχαν λίγα κρούσματα».

Αγοραστός: Μαζικά τεστ στην αποκλεισμένη περιοχή και σύντομα τα αποτελέσματα σε 200 δείγματα

Με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διενέργεια μαζικών τεστ στην αποκλεισμένη περιοχής, ενώ επισήμανε ότι θα ληφθούν για αρχή 200 δείγματα, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δομή καραντίνας, η οποία θα δημιουργηθεί στους χώρους του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», ενώ δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν στον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, σε οικισμούς της Θεσσαλίας, οπως και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.