Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό – Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

«Πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για την νέα καθημερινότητα» ενόψει της Δευτέρας τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντάς την, ωστόσο, «πιο σύνθετη».

Κάνοντας λόγο για «δυναμικά δεδομένα» και «ευμετάβλητες καταστάσεις», ο ίδιος υποστήριξε ότι η «κατάσταση παραμένει κρίσιμη», συνιστώντας ενημέρωση και επιφυλακή. Παράλληλα, «κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» ανέφερε ο Υφυπουργός, ενώ ως προς τη χρήση της μάσκας ή καλύμματος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνει και αναζητά απαντήσεις».

Προχωρώντας σε διευκρινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα για τους πολίτες σε:

· Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί

· Ασανσέρ

· Νοσοκομεία ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Επιπλέον, υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας κατά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας από τη Δευτέρα για εργαζόμενους σε:

· Μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί

· Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα

· Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

· Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι «οι ειδικοί κανόνες για όλα τα υπόλοιπα θα συγκεκριμενοποιηθούν από 11 τις Μαΐου».

Πρωτομαγιά προβληματισμού

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ειδική αναφορά στη σκιά της Πρωτομαγιάς στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν χθες παρά την απαγόρευση. «Οι συγκεντρώσεις προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε ότι «τους προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες επισημαίνοντας πως είναι για το δημόσιο συμφέρον», οι οποίες, ωστόσο, αγνοήθηκαν. «Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την κατάσταση» δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, συμπεραίνοντας πως «οι πολίτες μας κρίνουν όλους». Την ίδια ώρα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήταν «κυβερνητική απόφαση» να μην υπάρξουν κατασταλτικές ενέργειες χθες, αλλά στο εξής «σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας πρώτα από όλα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι περιορισμοί για τις κοινωνικές συναθροίσεις εξακολουθούν να ισχύουν και σε δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις πολιτικής διαμαρτυρίας.

Δωρεά για τις ΜΕΘ

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε δημόσια την κ. Κλέλια Χατζηιωάννου για τη δωρεά της, η οποία ανέρχεται σε 100.000 ειδικές μάσκες –δυσεύρετες αυτήν περίοδο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς- και οποίες θα κατευθυνθούν στις ΜΕΘ.

Παρά την προετοιμασία για την μετάβαση στην νέα φάση, οι έλεγχοι εξακολουθούν σε όλα τα επίπεδα. Στις 3 τελευταίες πτήσεις εξωτερικού, ελέγχθηκαν 210 άτομα και όλα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος επέστησε την προσοχή των πολιτών, αφού 59 παραβάσεις βεβαιώθηκαν χθες.

«Από Δευτέρα ξεκινάει η νέα μας καθημερινότητα, στην οποία η υπευθυνότητα» θα εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, χωρίς να παραλείψει να επαναλάβει ότι τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ μέχρι και αύριο.