Χιλιάδες αλλοδαποί έτοιμοι να εισβάλλουν σε Έβρο & Αιγαίο – Μ.Τσαβούσογλου: «Είχαμε σταματήσει λόγω κορωνοϊού»

Η Τουρκία ετοιμάζει την αμέσως επομενη κρίση για την Ελλάδα μετά από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Άγκυρα θα ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της για να φύγουν οι παράνομοι μετανάστες από το τουρκικό έδαφος.

«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όποιον πρόσφυγα και μετανάστη θέλει να φύγει από την Τουρκία, δεν έχει αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει».

Απαντώντας για τις μηδενικές ροές στο Αιγαίο που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση έβαλε τα πράγματα στην θέση τους: “Λόγω κορωνοϊού δεν υπάρχουν μετακινήσεις”.

Ο άνθρωπος είπε ξεκάθαρα πως εν μέσω καλοκαιριού η Άγκυρα θα προωθήσει ξανά με τους γνωστούς τρόπους από στεριά και θάλασσας χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Ακόμα και το κόστος της προσπάθειας των ελληνικών αρχών να αποτρέψουν εκατοντάδες εισβολές από αλλοδαπούς θα προκαλέσει μεγάλη φθορά στην Ελλάδα σε μια περίοδο στην οποία η οικονομία της θα είναι σε καθίζηση.

Tα πρόσφατα πολλαπλά περιστατικά πυροβολισμών στον Έβρο από την τουρκική πλευρά δεν γίνονται τυχαία ακόμα κι αν θέλουν να πιστεύουν στην Αθήνα πως πρόκειται για τουφεκιές στο αέρα χωρίς κάποιο σκοπό.

To καλοκαίρι έρχεται και οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για ταυτόχρονη και μαζική προώθηση παράνομων μεταναστών σε Έβρο και νησιά.

Αν αναλογιστεί κανείς πως στην απέναντι πλευρά των συνόρων βρίσκονται εκατοντάδες σκηνές όπου διανυκτερεύουν εκ περιτροπής άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής αλλά και το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο υπήρξε επίσκεψη στον Εβρο του  Μιχάλη Χρυσοχοίδη όπου πραγματοποιείται στην τουρκική πλευρά η ανέγερση δύο «πύργων» στο ύψος της Καστανιάς και του Τυχερού με συστήματα ανίχνευσης κινήσεων , κάμερες , ραντάρ αλλά κι αδρανοποιητές κινητών, τότε γίνεται κατανοητό πως οι Τούρκοι ετοιμάζονται για νέο κύμα προωθήσεων παράνομων μεταναστών μόλις ξεμπερδέψουν και οι ίδιοι με τον κορωνοϊό.

Όσο η πανδημία ήταν στο «πικ» οι απόπειρες να προωθήσουν παράνομους μετανάστες, πιθανότατα φορείς του κορωνοϊού, ήταν πρόβλημα και για τα μέλη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής που πρέπει να τους διαχειριστούν αλλά τώρα πλέον στην Τουρκία έχουν περάσει και αυτοί στην επόμενη φάση καθώς αρχίζουν να μειώνονται κρούσματα και νεκροί.

Η Άγκυρα θέλει να επιτύχει την πλήρη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων , την «αποτροπή επαναπροώθησης αλλοδαπών» αλλά την ουσιαστική δική της προώθηση παράνομων μεταναστών , την συγκέντρωση οπτικού υλικού από τις κινήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο κλπ.

Σε παρόμοιες ωστόσο κατασκευές -παρατηρητήρια με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα θα προχωρήσει κι η ελληνική πλευρά , ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020 η κατασκευή του νέου, συμπληρωματικού φράκτη στον Εβρο μήκους 30 χιλιομέτρων.

Ελληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα επόμενα 24ωρα λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών θα επιχειρηθεί από τη τουρκική πλευρά μαζική προώθηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά , παρά τις συντονισμένες αποτρεπτικές προσπάθειες του Λιμενικού.

Βασικά δεν χρειάζονται να ανησυχούν στην Αθήνα, μπορούν να είναι σίγουροι ότι η Τουρκία θα προωθήσει τους αλλοδαπούς αφού το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

pronews.gr