«Όχι» σε νέα μέτρα, «ναι» σε πιο αυστηρούς ελέγχους για τα Χριστούγεννα!

Μεγάλο τεστ τα Χριστούγεννα, κυρίως η παραμονή και ανήμερα. Ανακοινώνεται σήμερα πως θα τηρηθούν τα μέτρα και πως θα γίνουν οι αυστηροί έλεγχοι για να μην… ξεφύγει η κατάσταση. Χαμόγελα για τη μείωση των διασωληνωμένων. Όλα έτοιμα για την υποδοχή του εμβολίου.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επόμενες ημέρες και κυρίως την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα ως ένα μεγάλο τεστ για τα επόμενα βήματά της κι ενώ από την ερχόμενη Κυριακή μπαίνει οριστικά στην εξίσωση και ο εμβολιασμός, με τη φιλοδοξία ν’ αποτελέσει – όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – την αρχή του τέλους της πανδημίας. Η ανησυχία για το αν θα τηρηθούν τα μέτρα σε ό,τι αφορά τα εννέα άτομα σε κάθε σπίτι και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας είναι έκδηλη και κυρίως «ζυγίζονται» οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα η καταστρατήγηση των κανόνων. Όμως, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται να επιβληθεί κάποιο πρόσθετο περιοριστικό μέτρο ή ν’ αλλάξουν την τελευταία στιγμή οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

Αυτό που πρόκειται ν’ ανακοινωθεί σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα, αλλά και το πλαίσιο των ελέγχων που θα διεξάγονται για την τήρηση των μέτρων και το οποίο προβλέπεται ιδιαιτέρως αυστηρό. Πάντως, δεν αποκλείεται – εάν η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου – να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, αλλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επικρατήσει η λογική και οι πολλοί θα πειθαρχήσουν. Ως παράδειγμα, άλλωστε, το μέτρο του click away λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά, επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά να κινηθεί στοιχειωδώς και να δώσει μικρή, έστω, ανάσα στους καταστηματάρχες.

Θετικά ήταν χθες, επίσης, για μία ακόμη ημέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, με τους δείκτες των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να καταγράφουν σταθερή – αν και με αργούς ρυθμούς – κάμψη. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία και να μην ανακοπεί μέσα στις γιορτές, αν και η ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι έκδηλη. Ειδικά για το τελευταίο, αποφασίστηκε η αύξηση των ημερών της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία σε 10 από επτά ημέρες, ενώ μετά το πέρας της θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό μοριακό τεστ. Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης πτήσεων εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημειώνεται πως για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το εμβόλιο
Από εκεί και πέρα, το πράσινο φως που έδωσε στο εμβόλιο της Pfizer και τυπικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σηματοδοτεί την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την υποδοχή των πρώτων δόσεων στην Ελλάδα και την εκκίνηση των εμβολιασμών την ερχόμενη Κυριακή. Ο προγραμματισμός για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στο 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα να δίδεται στους πολίτες άνω των 65 ετών και τις εν γένει ευπαθείς ομάδες.

Όπως δήλωσε κατά την παρθενική ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών με τον τίτλο «Ελευθερία» ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και έως το Μάρτιο 1.265.550 δόσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό εγκρίσεις και για εμβόλια άλλων εταιρειών που θα διανεμηθούν μέσω της ΕΕ άμεσα και στην Ελλάδα.

Θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη της οργάνωσης, του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας προκειμένου να έλθει σε πέρας το μεγάλο αυτό project του εμβολιασμού – για το οποίο θα συσταθεί και Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης – αλλά και για να δοθεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το νομοθετικό της έργο ανεξαρτήτως της πανδημίας, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το πρωί (11.00’) το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα είναι η «αποχαιρετιστήρια» για το 2020 και θα περιλαμβάνει γι’ αυτό το λόγο ενός είδους απολογισμό για το κυβερνητικό έργο και τον προγραμματισμό και τη στοχοθεσία για το 2021. Επίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνονται νομοσχέδια όπως αυτά για τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, για θέματα που αφορούν τα Μουσεία, τις προσλήψεις στο Δημόσιο κτλ.