«1142» Σε ισχύ η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για.. καπνιστές!

Σε λειτουργία κατ εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου, η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες.

Με κλήση στο 1142, ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Τα στοιχεία οσων ζητούν υποστηρικτική βοήθεια σε διακοπή του καπνίσματος,  καταγράφονται και εντός 48 ωρών επαγγελματίας υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτείνει ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειας .

Στο 1142, ο κάθε πολίτης, επώνυμα και με τον αριθμό τηλεφώνου του, και εφόσον διαθέτει email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες καταγγελιες προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.