Αναλένα Μπέρμποκ: «Να υπερασπιστεί τη νέα γερμανική στρατηγική έναντι της Κίνας» ζητά από τον Όλαφ Σολτς

Επιβαιβέωσε έτσι τις πληροφορίες που την ήθελαν δυσαρεστημένη από τις πρόσφατες κινήσεις του Σολτς με την Κίνα.

«Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέλεξε ο ίδιος τη στιγμή του ταξιδιού του», σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, από την Τασκένδη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την επίσκεψη, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

«Τώρα είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στην Κίνα τα μηνύματα που δώσαμε μαζί στην προγραμματική συμφωνία, τα μηνύματα που έφερα μαζί μου και στην κεντρική Ασία», δήλωσε η υπουργός. Ο καγκελάριος πρέπει να καταστήσει σαφές «ότι τα ζητήματα του θεμιτού ανταγωνισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο αποτελούν για μας τη βάση για οποιαδήποτε διεθνή συνεργασία – είτε στην κεντρική Ασία είτε αλλού στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η γερμανική πολιτική για την Κίνα άλλαξε»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον ουζμπέκο ομόλογό της, Βλάντιμιρ Νόροφ, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση «γράφει νέα στρατηγική για την Κίνα».

Το κινεζικό πολιτικό σύστημα «έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και, ως αποτέλεσμα, έπρεπε να αλλάξει και η γερμανική πολιτική για την Κίνα», διευκρίνισε και υπενθύμισε ότι στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «η Κίνα είναι εταίρος της Γερμανίας σε διεθνή θέματα – δεν είναι δυνατόν σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον να αποσυνδεθούμε – αλλά η Κίνα είναι και ανταγωνιστής και όλο και πιο πολύ συστημικός αντίπαλος».

Η πολιτική της Γερμανίας, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, θα βασιστεί ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική κατανόηση.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της κρατικής κινεζικής ναυτιλιακής εταιρίας Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου με ποσοστό 24,9%, έναντι του 35% που επρόκειτο αρχικά να διατεθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν μεταξύ των έξι υπουργείων που είχαν εκφράσει επισήμως τις αντιρρήσεις τους για τη συγκεκριμένη επένδυση.

 

ΠΗΓΗ. Newsit.gr