Αντέστε μωρέ, πιστέψτε το! Επιστρέφουν στην Ελλάδα νέοι που έφυγαν λόγω κρίσης στο εξωτερικό! (ΦΩΤΟ)

Με την ανεργία στα ύψη, τα εισοδήματα να μειώνονται ολοένα και περισσότερο και την φορολογία να εκτινάσσει τις τιμές των περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών, πολλοί νέοι επιλέγουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί μία από τις χώρες που επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ στην λίστα έχει προστεθεί το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μία τέτοια περίπτωση είναι των δύο νέων ανθρώπων που μίλησαν στο «AlertTv.com.gr» και μας αποκάλυψαν γιατί αποφάσισαν να φύγουν και πως τα κατάφεραν να γυρίσουν στην πατρίδα και να πετύχουν.

Ο Γιάννης Κοσυφαρίνης 32 ετών και ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος 27 ετών

Ο Γιάννης Κοσυφαρίνης 32 ετών και ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος 27 ετών, είναι δύο νέοι που πριν μερικά χρόνια αποφάσισαν να ψάξουν να βρουν την τύχη τους στο Ντουμπάι, αλλά κατάφεραν να επιστρέψουν με το απαραίτητο κομπόδεμα προκειμένου να ανοίξουν ένα μαγαζί στου Ζωγράφου με κυρίως πιάτο την κρητική κουζίνα.

Ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος 

– Πότε και πως αποφασίσατε να φύγετε από την Ελλάδα και να μεταναστεύσετε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι;

Η απόφαση πάρθηκε το καλοκαίρι του 2014 όταν και μετά από συζήτηση με φίλους, που βρίσκονταν ήδη εκεί από το 2010, ανέφεραν το καινούργιο project που θα ολοκλήρωνε η εταιρεία που εργάζονται και η ύπαρξη θέσεων εργασίας για Έλληνες.

Ντουμπάι 

– Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειας και των φίλων σας όταν άκουσαν ότι σκέφτεστε να εγκαταλείψετε την Ελλάδα;

Ήταν λίγο διστακτικοί στην αρχή αλλά ήταν χαρούμενοι για την προοπτική εξέλιξης στις καριέρες μας.

– Τι σκεφτόσασταν όταν πετούσατε για Ντουμπάι και τι όταν γυρνούσατε στην πατρίδα;

Όταν πετούσαμε για Ντουμπάι ήμασταν στεναχωρημένοι που αφήναμε πίσω τις οικογένειές μας αλλά είχαμε και μια άγνοια για το τι θα συναντήσουμε.
Η επιστροφή στην Ελλάδα είχε αντίστοιχα συναισθήματα γιατί λείπαμε 4 χρόνια και δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε

– Είστε από τους λίγους που πήγαν εξωτερικό, βρήκαν μια καλή δουλειά με ικανοποιητικές αποδοχές και γύρισαν πίσω και πέτυχαν εξίσου.

Όταν αγαπάς την δουλειά σου, εργάζεσαι αρκετές ώρες και η ομάδα σου σε υποστηρίζει και την υποστηρίζεις τότε η επιτυχία πλησιάζει. Το δυσκολότερο όμως είναι να παραμείνεις σε αυτή….

– Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που σκέφτονται να μεταναστεύσουν επειδή δεν βρίσκουν εργασία εδώ;

Να το επιχειρήσουν ώστε να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να δουν διαφορετικά πράγματα. Θέλει δύναμη στην αρχή μέχρι να προσαρμοστείς αλλά αν σκέφτεσαι τον σκοπό σου, όλα γίνονται πιο εύκολα

– Λένε ότι η Ελλάδα “τρώει” τα παιδιά της και δεν δίνει τις ευκαιρίες που πρέπει στους νέους και ταλαντούχους.

Η αλήθεια είναι ότι αν ανοίξεις τις αγγελίες εργασίας στην Ελλάδα, όλοι ζητάνε 4-5 χρόνια προϋπηρεσίας. Ποιος νέος πτυχιούχος έχει αυτή την προϋπηρεσία?
Στο εξωτερικό σε μια συνέντευξη κοιτάνε πιο πολύ το ποιος είσαι παρά το βιογραφικό σου και αν τους ταιριάξεις σε επιλέγουν

– Στο Ντουμπάι αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες; Πως σας αντιμετώπισαν εκεί;

Στο Ντουμπάι αγαπάνε την Ελλάδα και του Έλληνες καθώς επίσης τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης και την Ελληνική κουζίνα (αυτή την στιγμή υπάρχουν 15 ελληνικά εστιατόρια).
Βέβαια γνωρίζουν για την κρίση και όλοι ρωτούσανε για την κατάσταση στην χώρα καθώς επίσης και λεπτομέρειες για να επισκεφθούν την χώρα μας.

– Η ιδέα για το μαγαζί “Adeste” πως γεννήθηκε;

Το μαγαζί διανύει τον 6ο χρόνο λειτουργίας του και ενώ βρισκόμασταν στο εξωτερικό ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε η δυνατότητα αγοράς, αμέσως σκεφτήκαμε ότι αυτό θα είναι το καινούργιο μας σπίτι και η ευκαιρία μας για να γυρίσουμε στην Ελλάδα μας.

Το μαγαζί “Adeste” στου Ζωγράφου 

– Είστε ικανοποιημένοι από την δουλειά σας εδώ; Τα έξοδα φαντάζομαι είναι πολλά…

Είμαστε ακόμα στηναρχή και προσπαθούμε να φτιάξουμε και να οργανωθούμε από την επιστροφή μας στην Ελλάδα. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην επιστροφή μας. Τα έξοδα είναι αρκετά και το κράτος είναι ο συνέταιρος μας καθώς παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας. Κάνουμε όμως αυτό που αγαπάμε και είμαστε χαρούμενοι που δουλεύουμε μαζί

– Πως σκέφτεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Σκεφτόμαστε ήδη την επόμενή μας κίνηση στον χώρο της εστίασης αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση στην χώρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον επόμενο χρόνο. Στόχος μας είναι να έχουμε μεγαλώσει επιχειρηματικά και να προσφέρουμε στον κόσμο ωραίους χώρους με καλό φαγητό και διασκέδαση, ώστε ο κόσμος να ξεφεύγει από την καθημερινότητα του

– Αν κάτι πάει στραβά εδώ -ο μη γένοιτο- θα σκεφτόσασταν να ξαναφύγετε στο εξωτερικό;

Υπάρχει αυτή η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα πετύχουμε εδώ, οπότε αφήνουμε κρυμμένη αυτή την σκέψη.

Ρεπορτάζ: Μπέττυ Γιάννα