ΑΣΧΗΜΑ νέα για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ!

Financial Times: Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη δεν είναι όσο δυναμική ελπίζαμε

Αν δεν επεκταθεί η φορολογική βάση και η οικονομία δεν επανεκκινηθεί, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από το υψηλό χρέος και την χαμηλή ανάπτυξη, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα
Το… παράδοξο ότι παρόλο που η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς και επιδόσεις, η αντίδραση δεν είναι ανάλογη των «επιτυχιών» καταγράφει ρεπορτάζ των Financial Times, που επισημαίνει πως το ιστορικό χαμηλό των ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αρκούν για την αντιστροφή της φαύλης κατάστασης και της καταστροφικής αναλογίας υψηλού χρέους – χαμηλής ανάπτυξης.

Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που κατέστρεψε την ευρωζώνη κατά την τελευταία δεκαετία, γράφει το ρεπορτάζ. Παραθέτοντας τα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα καταγράφει πως η Ελλάδα «έχει εισέλθει σε μια “περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην ευρωζώνη”, όπως αναφέρει η έκθεση του Μαρτίου του ΔΝΤ», και πως την ίδια ώρα το γερμανικό ομόλογο ήταν αρνητικό για πρώτη φορά από το 2016. Παράλληλα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να συμφωνήσει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, γράφουν οι FT.

Παρόλα αυτά όμως, η αίσθηση για την ελληνική οικονομία ήταν κάπως συγκρατημένη την Δευτέρα, γράφει το δημοσίευμα, παραθέτοντας την εκτίμηση της Oxford Economics: «Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο ελπίζαμε. Ωστόσο, εκτός εάν η Ελλάδα μπορεί να επανακινήσει την οικονομία και να επεκτείνει σημαντικά τη στενή φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε περιβάλλον υψηλού χρέους – χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό σχεδόν εγγυάται στους επίσημους πιστωτές σταθερή εγγράτεια στις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας».