Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανώς να αυξήσει κι άλλα τα επιτόκιά της προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος βλέπει περιθώρια ευελιξίας για το πότε θα γίνει αυτό.
Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη που διοργανώνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ο Γουόλερ δήλωσε ότι "εφόσον τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως αναμένουμε, εκτιμώ ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να υποστηριχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%".
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "οι αυξήσεις δεν χρειάζεται να πραγματοποιούνται σε διαδοχικές συνεδριάσεις, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα".
Η τοποθέτηση Γουόλερ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με πρόσφατες δηλώσεις και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαθέτει χρόνο προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της οικονομίας πριν αποφασίσει την επόμενη κίνησή της.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αποφάσισε ομόφωνα τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριο) να αυξήσει το εύρος των βασικών της επιτοκίων, προχωρώντας στην πρώτη τους αύξηση από τον Ιούλιο του 2023.
Έκτοτε, οι αγορές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για μία νέα αύξηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Οκτώβριο (28/10), ενώ αντίθετα τα σχετικά futures των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη μία νέα αύξηση τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, επί του παρόντος οι αγορές τιμολογούν πιθανότητα περί του 80% να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed τον Οκτώβριο και 68% να τα αυξήσει τον Δεκέμβριο (9/12) κατά 25 μονάδες βάσης (και 16% κατά 50 μ.β.).
"Αντέχει η οικονομία"
Κατά τα άλλα, ο Γουόλερ υπογράμμισε ότι η απόφαση για την αύξηση του Σεπτεμβρίου δεν βασίστηκε σε ένα και μόνο οικονομικό στοιχείο, αλλά ήταν αποτέλεσμα συσσώρευσης ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, εμφανίστηκε σχετικά καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα.
"Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει επιβλαβή επιβράδυνση της οικονομίας", είπε.
Ωστόσο, εξέφρασε μια ανησυχία για την πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι ήρθε κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία κινείται πάνω από τον στόχο της Fed.
"Ανησυχώ ότι η πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού — μετά από μια περίοδο που σύντομα θα φτάσει τα πεντέμισι χρόνια πάνω από τον στόχο της Fed — θα οδηγήσει τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις που καθορίζουν τις τιμές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τον μελλοντικό πληθωρισμό", επισήμανε.
Το μήνυμα του "dot plot"
Στην ομιλία του, ο Γουόλερ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του λεγόμενου "dot plot", δηλαδή των τριμηνιαίων προβολών των αξιωματούχων της Fed για την πορεία των επιτοκίων.
Οι προβολές που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η διάμεση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed ήταν πως μία ακόμη αύξηση επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος θα ήταν πιθανότατα ενδεδειγμένη.
Ο Γουόλερ σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάγνωση των προβολών για το σύνολο του 2027 είναι πιο σύνθετη, καθώς οι εκτιμήσεις ενδέχεται να ενσωματώνουν αυξήσεις επιτοκίων στην αρχή του έτους και μειώσεις αργότερα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οκτώ αξιωματούχοι εκτιμούν πως τα επιτόκια στο τέλος του 2027 θα είναι υψηλότερα κατά 50 μονάδες βάσης από τα σημερινά επίπεδα.
πηγή:
www.capital.gr