ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ-ΣΟΚ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΑΙΚΟΥ; Το κείμενο του εισαγγελέα που προκαλεί ανατριχίλα! Μόνο από ανθρώπινη ενέργεια θα μπορούσε «να ανοίξει η γη να τον καταπιεί», όπως και έγινε! (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ένα από τα πιο κομβικά σημεία για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Δημήτρη Γραικού, ήταν η διάταξη που εξέδωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2019, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, με την οποία ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του κτηνοτρόφου από πρόθεση, χαρακτηρίζοντας ως εσφαλμένη την προηγούμενη απόφαση της Εισαγγελέως να στείλει την υπόθεση στο αρχείο.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική απόφαση τον Οκτώβριο του 2018, είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από το οικογενειακό περιβάλλον του Γραικού, που έκανε λόγο για «θάψιμο» της υπόθεσης, καθώς υιοθετούσε το αστήριχτο, βάσει της προανάκρισης σενάριο, πως ο κτηνοτρόφος είχε διαφύγει στο εξωτερικό, ή ότι «εξαφανίστηκε» οικειοθελώς. Κατ` ουσίαν, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, απέρριπτε την έγκληση κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που είχε καταθέσει ο αδελφός του Δημήτρη Γραικού, Νίκος, τον Απρίλιο του 2017.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μέρος της σημαντικότατης διάταξης, χάρη στην οποία, η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ στη συνέχεια διαβιβάστηκε στα χέρια της ανακρίτριας, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο καταθέσεων και ερευνών, που τελικώς οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Β. Φλωρίδης, έχοντας μελετήσει συστηματικά τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τότε, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για πολλά πρόσωπα και από το οικογενειακό περιβάλλον και από τον κύκλο των συνεργατών του κτηνοτρόφου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Από όσα λέει έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός δηλαδή, ο Δημήτρης Γραικός μόνο από ανθρώπινη ενέργεια θα μπορούσε «να ανοίξει η γη να τον καταπιεί», όπως και έγινε!

Όπως επίσης προκύπτει από τη διάταξη, ο 49χρονος κατηγορούμενος που χθες συνελήφθη για τη δολοφονία, ήταν όντως ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Γραικό και ο οποίος είχε υποπέσει σε σοβαρές αντιφάσεις κατά τις καταθέσεις του, λέγοντας άλλα πράγματα στην αστυνομία και άλλα σε άτομα από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον, όπως πχ το που κατευθύνθηκε ο Γραικός, φεύγοντας από το σφαγείο στη Χαλάστρα και το αν και πόσα χρήματα του έδωσε, για την αγορά ζώων που κατέληξαν στο σφαγείο.

Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει η εν διαστάσει σύζυγος του Γραικού, για τα βιβλία εσόδων-εξόδων που διατηρούσε ο ίδιος και από τα οποία προέκυπτε ότι ο κατηγορούμενος δολοφόνος χρωστούσε περίπου 40.000 ευρώ στο θύμα του.

Στη διάταξη αναφέρονται βέβαια και πολλά άλλα στοιχεία και αντιφάσεις που αφορούν και άλλα άτομα που ήταν ύποπτα για τις αρχές. Ωστόσο το βέβαιο ήταν, πως ο Δημήτρης Γραικός δεν είχε δείξει καμία ένδειξη ότι ήθελε να εξαφανιστεί και πως έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας.