Έκλεισαν οι κάλπες: Μεγάλη αποχή – Σε εξέλιξη η καταμέτρηση

Έκλεισαν εδώ και λίγη ώρα οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα κομματικά επιτελεία να περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης, προκειμένου να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Σε πρώτη φάση, στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία εν όψει των αποτελεσμάτων, μολονότι εκφράζεται προβληματισμός για
την πρωτοφανή, όπως εκτιμούν, αποχή, η οποία θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η χαμηλή προσέλευση υπό «κανονικές συνθήκες» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές παραδοσιακά συνδυάζεται με το ότι το πολιτικό μήνυμα δίνεται στον πρώτο γύρο ή ότι σε πολλές περιπτώσεις η μάχη θεωρείται ότι έχει ήδη κριθεί από τον πρώτο γύρο, καθώς και με την «κόπωση» κάποιων ψηφοφόρων.

Τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Κουμουνδούρου κοιτάζουν τον χάρτη με διαφορετική στόχευση η κάθε πλευρά, καθώς η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο να γίνουν «γαλάζιες» οι 12 από τις 13 περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει μήπως καταφέρει να κερδίσει τη μία και μοναδική περιφέρεια, τα Ιόνια νησιά, στην οποία κατεβαίνει υποψήφιος του κόμματος.

Περίπου πέντε λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες, οι φόβοι των κομματικών επιτελείων ότι η προσέλευση στις κάλπες για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι σημαντικά μικρότερη από την πρώτη Κυριακή φαίνεται ότι θα επιβεβαιώνονταν, καθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν λόγο για πολύ χαμηλή συμμετοχή.