Εκλογές 2019: Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα στη ΝΔ! Θεωρούν ότι οι υποψηφιότητές της θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Στη ΝΔ θεωρούν ότι οι υποψηφιότητές της θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αισιόδοξοι δηλώνουν στην οδό Πειραιώς εν όψει των αποτελεσμάτων του β’ γύρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής αποφασίσει να δοθεί αμιγώς πολιτικός χαρακτήρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ θεωρούν μάλιστα ότι θα κατορθώσουν να περάσουν ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχη που είχαν ήδη από το 2014, καθώς τότε οι υποψήφιοι της ΝΔ είχαν κερδίσει οκτώ από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και είναι αισιόδοξοι λόγω ακριβώς των αποτελεσμάτων του α’ γύρου, στον οποίο κατεγράφη, όπως λένε, μια καθολική πολιτική υπεροχή της ΝΔ σε όλη τη χώρα που αντικατοπτρίζεται από τα παρακάτω γεγονότα:

Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).
Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο. Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος.
Στην Αττική, η απερχόμενη περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στον πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β’ βαθμού στην Αττική.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η ΝΔ έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 ολόκληρα χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά, Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο Β’ γύρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ακόμη και με την επιλογή του να κρυφτεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, καθώς -με την εξαίρεση τους Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη και Απ. Κατσιφάρα στην Δυτ. Ελλάδα- οι υποψήφιοι που στήριξε ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο από τους υποψηφίους της ΝΔ που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 50%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ασφαλώς ότι η κοινωνική και πολιτική βάση του εν λόγω χώρου δυσπιστεί απέναντι σε αυτού του είδους τις ευκαιριακές συνεργασίες.
Οι διαφορές του πρώτου γύρου μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτικές. Στην Κεντρική Μακεδονία, ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 μονάδες διαφορά από τον Απ. Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη με 42% από τον Αλ. Καχριμάνη, στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κ. Αγοραστό και στην Δυτ. Μακεδονία ο Θ. Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γ. Κασαπίδη με 28%. Η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, αλλά και αυτό συνέβη λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Σπύρου Σπύρου, ο οποίος όμως δήλωσε πλέον ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα.
Για πρώτη φορά σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου) αντιμέτωποι στο Β’ Γύρο είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ίδιο κόμμα, τη ΝΔ.
Η ΝΔ διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Κατσιφάρα.
Στην οδό Πειραιώς σχολιάζουν επίσης τη διαφαινόμενη μεγάλη αποχή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι’ αυτό μικρόνοης επιλογής του κ. Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως συνέβη το 2014.

Η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο εξηγείται για δύο λόγους, όπως λένε στη ΝΔ.

– Πρώτον, οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου, διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

– Με απλά λόγια, σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

– Ο δεύτερος λόγος της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής είναι προφανής. Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσo μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση.

Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν ότι σε έξι περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς αυτές αφορούν μόνο στην εκλογή δημάρχου.