Εκλογές 2019: «Γαλάζιες» οι 12 από τις 13 περιφέρειες!Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της ΝΔ!

Σαφές προβάδισμα σε έξι από τις  επτά περιφέρειες στις οποίες δεν είχε εκλεγεί περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο έχουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου, μετά και τον σημερινό β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών, 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας βάφτηκαν «γαλάζιες».
H πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δόθηκε από την Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών.

 

pinakasnew1

Στην περιφέρεια Αττικής η επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου είναι συντριπτική, καθώς ο υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 66,2%.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης συγκεντρώνει 56,40%, έναντι του Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος συγκεντρώνει 43,60%.

Η Ρόδη Κράτσα είναι η μεγάλη νικήτρια στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς επικρατεί έναντι του Θεόδωρου Γαλατσάτου με ποσοστό 59,1%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου προβάδισμα με 52,7% έχει ο «γαλάζιος» υποψήφιος Παναγιώτης Νίκας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με 47,3%.

Και στην Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός (ΝΔ) έχει πάρει «κεφάλι» με 51,4% έναντι του Απόστολου Γκλέτσου ο οποίος συγκεντρώνει 48,6%.

Η μοναδική περιφέρεια που χάνει η ΝΔ είναι αυτή του Βορείου Αιγαίου, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, λαμβάνει 55,1% έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου (στηρίζεται από τη ΝΔ), η οποία λαμβάνει 44,9%. Ο κ. Μουτζούρης είναι ωστόσο ο «ανάρτης» της ΝΔ στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα και αυτή να λογίζεται ως «γαλάζια».

Υπενθυμίζεται πως από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η ΝΔ είχε κερδίσει ήδη πέντε από τις έξι περιφέρειες. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ επικράτησαν σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η μοναδική περιφέρεια που δεν κερδήθηκε από υποψήφιο της ΝΔ ήταν αυτή της Κρήτης, όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της ΝΔ

Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιους της σε 11 από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουντζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

– Στις 11 απο τις 13 περιφέρειες εκλέγονται οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις περιφέρειες Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δ. Ελλάδας, Στ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου

– Το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας βάφεται «γαλάζιο»

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν περιφερειάρχη.

– Το ΚΙΝΑΛ εκλέγει τον υποψήφιό του Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, αλλά χάνει την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς ο Απόστολος Κατσιφάρας παρέμεινε στην 2η θέση

– Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χάνει η νυν περιφερειάρχης και υποψήφια της ΝΔ Χριστιάννα Καλογήρου από τον «γαλάζιο» αντάρτη Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Σύμφωνα με τα εως τώρα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται απο την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 δήμους, μεταξύ των οποίων Αθήνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου κ.ά.

Προερχόμενοι ή με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε πέντε δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνι και Χαλάνδρι.