Εκλογές: Ατελείωτες ουρές – Ψηφίζουν για ευρωεκλογές και φεύγουν!

Στην Αττική οι ουρές για την Ευρωβουλή και τις περιφερειακές εκλογές είναι μεγάλες και η αναμονή ξεπερνά τη μισή ώρα, μέχρι να φθάσουν στην πρώτη κάλπη οι πολίτες, ενώ αντίθετα για τις δημοτικές και κοινοτικές οι ουρές είναι πολύ μικρότερες έως και ελάχιστες – Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν κατά περίπτωση για παράταση στην ψηφοφορία, λέει σε ενημερωτικό πόρταλ ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών
Μικρότερη είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων, μέχρι στιγμής, στην Αττική για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες για την Ευρωβούλη και τις περιφερειακές εκλογές! Στα εκλογικά τμήματα της Αττικής οι ουρές για την Ευρωβουλή και τις περιφερειακές εκλογές είναι μεγάλες και η αναμονή επίσης μεγάλη, ενώ αντίθετα για τις δημοτικές και κοινοτικές οι ουρές είναι πολύ μικρότερες έως και ελάχιστες.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αφού κάνει λόγο για ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας (εκτός από ορισμένα προβλήματα που υπήρξαν με την απουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών και δικαστικών αντιπροσώπων, κ.λπ.), υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες και σε όλα τα τμήματα είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στους δικαστικούς αντιπροσώπους «να επισημαίνουν στους εκλογείς την ανωτέρω υποχρέωσή τους να ψηφίζουν σε όλες τις κάλπες και στα δύο εκλογικά τμήματα (Α και Β), όπου αυτά υπάρχουν».

Κώστας Πουλάκης: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν για παράταση κατά περίπτωση

Όπως είπε  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δεν υπάρχει συνολική εικόνα για τις ουρές και την αναμονη. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, όμως, κατά περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να αποφασίσει και να δώσει παράταση στην ψηφοφορία. Αυτό όμως, θα κριθεί από κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο, αλλά μετά τις έξι το απόγευμα και εφόσον κρίνει ότι οι πολίτες που θα βρίσκονται στην αναμονή δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν έως τις επτά το απόγευμα. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί αποθαρρύνονται από την αναμονή και αποχωρούν χωρίς να ψηφίσουν και στα δύο εκλογικά τμήματα ο κ.Πουλάκης παρατήρησε ότι αυτό αποτελεί «πολιτική επιλογή». «Και στο ίδιο τμήμα, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θέλει να ψηφίσει π.χ. στις περιφερειακές εκλογές», είπε.

Τεράστια απροθυμία όμως, έδειξαν οι πολίτες που κλήθηκαν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών στα 39.063 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, αφού εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί δεν έδωσαν το παρών.

Όμως, φόβοι εκφράζονται ότι θα υπάρξουν έντονα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στις 7μ.μ. που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Και αυτό λόγω των πολλαπλών εκλογών που διεξάγονται και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.

Εκτός από την Αττική όμως, μεγάλες ουρές με συνέπεια ταλαιπωρία και καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Όπως μεταδίδει το cretapost.gr σε δοκιμασία εξελίσσεται η τετραπλή κάλπη σε αρκετά εκλογικά τμήματα του Ηρακλείου και ιδιαίτερα σε εκείνα του αστικού κορμού, όπου συνωθείται μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων.

Με το πέρασμα της ώρας αρχίζουν να πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και για ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα μέλη εφορευτικών επιτροπών να τα “ψαρεύουν” από τις σακούλες της ανακύκλωσης προκειμένου κάθε ψηφοφόρος να παραλαμβάνει πριν μπει στο παραβάν ολόκληρο το πακέτο με τους υποψήφιους συνδυασμούς.

Σε μεγάλο εκλογικό τμήμα των Καμινίων, φαίνεται πως ψηφοδέλτια μικρών κυρίως συνδυασμών που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι είδος προς … εξαφάνιση αφού εξαντλούνται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να αντικατασταθούν από αυτά που οι προηγούμενοι εκλογείς είχαν πετάξει στη σακούλα που βρίσκεται στο παραβάν.

Την ίδια ώρα πολίτες, σε πολλά εκλογικά τμήματα του Νομού, διαμαρτύρονται για την έλλειψη ενημέρωσης με αποτέλεσμα η εκλογική διαδικασία να καθίσταται γρίφος για δυνατούς λύτες ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, ενώ σύγχυση επικρατεί και με τη διπλή λειτουργία των εκλογικών τμημάτων.

H ταλαιπωρία των πολιτών στις τετραπλές κάλπες είναι πρωτόγνωρη. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρών πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που δεν χρειάστηκε να περιμένουν πίσω από πολλούς άλλους ψηφοφόρους τους πήρε πάνω από ένα τέταρτο για να φηφίσουν στις τέσσερις κάλπες.

Ήδη, σε εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα των μεγάλων δήμων έχουν δημιουργηθεί ουρές και πολίτες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσουν στην πρώτη κάλπη. Σημειώνεται όλοι ψηφίζουν σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα: Στο πρώτο με το διακριτικό στοιχείο «α» μετά τον αριθμό του τμήματος ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο με το διακριτικό στοιχείο «β» μετά τον αριθμό του βρίσκονται οι κάλπες των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. Αυτή η διαδικασία μέσα στα εκλογικά τμήματα απαιτεί τουλάχιστον ένα τέταρτο.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίσθηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών- εκτιμάται ότι δεν πήγαν περίπου οι μισοί ορισμένοι ως μέλη των επιτροπών: Ετσι, δεν δίνονται άμεσα τα ψηφοδέλτια, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς πρέπει να κάνουν και αυτή τη διαδικασία, και παράλληλα να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, την εγγραφή στους καταλόγους και να επιβλέπουν τη διαδικασία από το παραβάν στην κάλπη.

Το πρόβλημα έχει πλέον ενταθεί καθώς παραδοσιακά αυξάνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων τις τελευταίες ώρες της εκλογικής διαδικασίας