Εμβολιασμοί: Με σπίτια, ράβδους χρυσού, μετρητά και… αγελάδες προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους!

Με την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» επιχειρούν να δώσουν ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμών τους πολλές χώρες

Αν ένας πολίτης στη Μόσχα εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid -19 μπορεί να φύγει από κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα της ρωσικής πρωτεύουσας όχι απλώς με ένα «τσίμπημα» στο μπράτσο του, αλλά με τα κλειδιά ενός ολοκαίνουριου αυτοκινήτου στα χέρια του, καθώς οι αρχές της πόλης προσφέρουν πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα στο Χονγκ Κονγκ ένας τυχερός εμβολιασμένος θα κερδίσει ένα σπίτι αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, ενώ άλλοι εμβολιασμένοι θα λάβουν δώρα όπως ολοκαίνουρια smart phones, αυτοκίνητα Tesla ή ακόμα και ράβδους χρυσού (!). Στην αμερικανική πολιτεία του Οχάιο οι νέοι ηλικίας 12 έως 17 ετών που θα εμβολιαστούν θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια υποτροφία σε οποιοδήποτε πολιτειακό πανεπιστήμιο, ενώ στις Φιλιππίνες οι εμβολιασμένοι μπορούν να κερδίσουν από… αγελάδες μέχρι σακιά με ρύζι.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κίνητρα που δίνουν κράτη και περιφέρειες σε ολόκληρο τον κόσμο για να καταφέρουν να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, στοχεύοντας κυρίως στους νέους, οι οποίοι δεν θεωρούν τον εμβολιασμό ως άμεσή προτεραιότητά τους. Άλλωστε, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times, μια ανταμοιβή 100 δολαρίων, σε μορφή voucher, θα μπορούσε να πείσει πολλούς από τους νεότερους πολίτες στις ΗΠΑ που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα θα έδινε περισσότερα επιχειρήματα σε όσους αρνούνται κατηγορηματικά να εμβολιαστούν.

Ανάμεσα στο «καρότο», ήτοι την ανταμοιβή στους εμβολιασθέντες και το «μαστίγιο», δηλαδή τις απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους, χώρες και περιοχές προσπαθούν να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα

Ηνωμένες Πολιτείες

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε το πρόγραμμα «Vax and Scratch» για την παροχή κινήτρων, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού καταγράφει πτώση. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι οι πολίτες άνω των 18 ετών που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και της Johnson & Johnson, θα λάβουν δωρεάν έναν λαχνό, με μέγιστο έπαθλο τα 5 εκατ. δολάρια και ελάχιστο έπαθλο τα 20 δολάρια. Στο Οχάιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Vax a Million», μια εκστρατεία δημόσιας που αποσκοπεί στην αύξηση του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση μπορούν να συμμετάσχουν σε κλήρωση και να κερδίσουν μια τετραετή, πλήρη υποτροφία (δωρεάν δίδακτρα, δωρεάν δωμάτιο, δωρεάν μετακινήσεις και συγγράμματα) σε οποιοδήποτε πολιτειακό πανεπιστήμιο. Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα συμμετάσχουν σε κλήρωση και πέντε εξ αυτών θα κερδίσουν ένα δώρο αξίας 1 εκατ. δολαρίων.

Ταϊλάνδη – Φιλιππίνες

Στην περιοχή Mae Chaem στην Ταϊλάνδη οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο 27 αγελάδες, ενώ στις Φιλιππίνες ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην περιοχή Ilocos sur θα κληρώσει ένα σπίτι με οικόπεδο σε έναν από τους πολίτες που θα εμβολιαστεί κατά της Covid -19.

Σερβία

Παρόλο που η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να προσφέρει περίπου 25 ευρώ (το 5% του μέσου μηνιαίου μισθού) σε όσους πολίτες σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στασιμότητα ή ακόμα και μικρή πτώση στον ρυθμό εμβολιασμού.

Ρωσία

Στη Μόσχα οι αρχές κληρώνουν πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα, άξιας περίπου 11.500 ευρώ ( 1 εκατ. ρούβλια), στους πολίτες που θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Χονγκ Κονγκ

Ένα διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων, χρηματικά έπαθλα αξίας 13.000 δολαρίων και 60.000 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια. Αυτά είναι τα έπαθλα που προσφέρει το Χονγκ Κονγκ για να προσελκύσει περισσότερους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Καναδάς

Οι αρχές του Κεμπέκ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν λαχνούς στους πολίτες που θα εμβολιαστούν χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα το ακριβές έπαθλο.

Γαλλία

Οι τοπικές αρχές της Νιμ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν κουπόνια αξίας 250 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, ενώ σκέφτονται να δίνουν δωρεάν εισιτήρια για συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφους.

 

πηγη. protothema.gr