Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Συναντήσεις με Μητσοτάκη – Δένδια μετά τις προκλήσεις στη Θράκη

Τα περί «τουρκικής μειονότητας» και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» λέει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας το στίγμα της πραγματικότητας μέσα σε μόλις έξι λέξεις. Μακριά από ωραιοποιήσεις για τις τουρκικές επιδιώξεις, δίχως να μπει στην εξίσωση ο εναγκαλισμός του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έξω από το εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη, η ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία δείχνει ότι είναι λίγα τα πεδία όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλύτερη αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα από την Θράκη. Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, συνομίλησε με τους δύο ψευδομουφτήδες, πήγε σε μειονοτικό σχολείο, επισκέφθηκε τον τάφο του Σαδίκ και αποκάλεσε τουλάχιστον έξι φορές την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική». Παρά το γεγονός ότι η ρητορική του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη θεωρείται από διπλωματικούς παράγοντες σχεδόν «αναμενόμενη», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έθεσε με το ξεκίνημα του ταξιδιού του στην Ελλάδα όλα τα θέματα που η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί για τα συμφέροντά της: τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, τον ισχυρισμό ότι η μειονότητα δεν είναι θρησκευτική, την υποτιθέμενη καταπίεση των τουρκογενών και το ζήτημα των μουσουλμανικών τεμένων.Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι «οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Οι προκλητικές θέσεις Τσαβούσογλου

Εφ’ όσον ουδείς είχε την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μεταβάλλει την πολιτική της και να αλλάξει την ρητορική της στο θέμα της Θράκης, η ερμηνεία της πρώτης ημέρας των κινήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ελληνικό έδαφος είναι ότι για τη δύσκολη επίσκεψη δεν μπορούν εύκολα να γίνουν προβλέψεις. Πριν από δύο 24ωρα οι Τούρκοι πανηγύριζαν για την άλωση της Κωνσταντινούπολής του 1453 με εκδηλώσεις που στοχεύουν να συγκινήσουν τα πιο ακραία στοιχεία στη γειτονική χώρα και με επίκεντρο των εορτασμών στην Αγία Σοφία. Χθες Κυριακή, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν 51 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου –πράγμα όλως ασυνήθιστο για Κυριακή- από τέσσερα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούσαν ψηλά εντός του εθνικού εναέριου στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και έξι τουρκικά ελικόπτερα, όχι όμως από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr