Έρχονται οι 120 δόσεις με κούρεμα κεφαλαίου έως 70%

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο...

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN TV και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι: «Όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα σε περίπου 1 εκατ. οφειλέτες». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. «Την επόμενη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, καθώς είναι ήδη έτοιμη», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

«Κούρεμα κεφαλαίου»

Όπως είπε, η καινοτομία είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει κούρεμα κεφαλαίου, κούρεμα δηλαδή βασικής οφειλής. «Μαζί με το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγεί σε μία μείωση της οφειλής μεσοσταθμικά στο 65%- 70%» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι τα χρέη που εντάσσονται είναι όλα όσα έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2018 ενώ το κεφάλαιο κουρεύεται για τα χρέη που υπάρχουν από το 2002 μέχρι το 2016.

«Κούρεμα κεφαλαίου και προσαυξήσεων θα γίνεται σε κάθε περίπτωση», ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας. Συγκεκριμένα, πρώτα θα γίνεται κούρεμα κεφαλαίου, στη συνέχεια κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, με τη νέα μειωμένη οφειλή να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Στους αγρότες, σύμφωνα με την υπουργό, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι γα πρώτη φορά εντάσσονται και οι εργοδοτικές εισφορές. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρχουν 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Αν γίνει πλήρης εφάπαξ εξόφληση, θα υπάρξει 100% κούρεμα προσαυξήσεων, ενώ αν προτιμήσει τις δόσεις, θα έχει 50%.

«Είναι ένα ευνοϊκό σχήμα, μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη και τις οφειλές τους και να μπουν σε μία κανονική τροχιά», τόνισε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση είναι να είναι συνεπείς στις εισφορές τους το 2019 και να μην παραλείψουν την πληρωμή δύο σερί δόσεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να ισχύσουν οι νέες ευνοϊκές διατάξεις (αύξηση ποσοστού σύνταξης από 50% σε 70% και κατάργηση των ηλικιακών ορίων) καθώς θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Τέλος, σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «έχει γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά. Όταν ξεκινήσαμε μας είχαν αφήσει 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Έχουμε μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά 70% και πλέον εκκρεμούν περίπου 40.000 κύριες, 40.000 επικουρικές και 15.000 εφάπαξ. Οδεύουμε προς την εκκαθάριση. Είμαστε σε καλό δρόμο» κατέληξε.