Γεννηματά: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια! – Στροφή προς τη ΝΔ κάνει η Φώφη με ψήφο ανοχής!

Είμαστε δύναμη ομαλότητας – σταθερότητας, επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως ζητά από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί
Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια, τόνισε το πρωί της Τρίτης η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλεία από το λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο», εξήγησε η κυρία Γεννηματά μιλώντας στο Open και τόνισε πως «η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%».

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, χρειάζεται να υπάρξει επαρκής πλειοψηφία στη Βουλή και επομένως όσοι κατηγορούν το ΚΙΝΑΛ ότι θα αφήσει «να πάει η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική με πολιτική αστάθεια που αυτό και αν διώχνει τους επενδυτές και άρα η ανάπτυξη απομακρύνεται ακόμα περισσότερο», δεν εξηγούν ότι για να αλλάξει μία και έξω ο εκλογικός νόμος απαιτούνται 200 ψήφοι. «Γι’ αυτό ζητούμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά.

«Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε στη βάση της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να ακουστεί η ετυμηγορία του ελληνικού λαού», επισήμανε πάντως.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Ήταν ολοφάνερο ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το Debate

Ήταν ολοφάνερο ότι ο κ. Τσίπρας δεν το ήθελε. Αποδείχτηκε στη πράξη. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Μας έχει συνηθίσει στα ψέματα όλα αυτά τα χρόνια. Ερχόμαστε όλοι μαζί και λέμε ότι θα γίνει το debate 1η Ιουλίου, κανονίζουμε το πρόγραμμα μας είμαστε ήσυχοι ότι οριστικοποιήθηκε και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι δεν θα μπορεί ο κ. Τσίπρας, δεν ξέρουμε τι ώρα θα γυρίσει, θα είναι πολύ κουρασμένος, δηλαδή, χωρίς καμία συγκεκριμένη δικαιολογία. Αλλάζουμε ξανά όλοι τα προγράμματά μας ψάχνουμε μία συγκεκριμένα ημερομηνία και στο τέλος αποδεικνύεται ότι ήταν προσχηματικό το ότι δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου. Επέστρεψε και είπε ότι τελικά μπορεί έστω και στις 10 το βράδυ. Είναι ολοφάνερο ότι δεν ήθελε κανένα debate, σίγουρα δεν ήθελε με όλους τους αρχηγούς. Και τι να πει στον ελληνικό λαό, δεν έχει αφήγημα ο κ. Τσίπρας. Δοκιμάστηκε κρίθηκε αποδοκιμάστηκε, ηττήθηκε, αφήνει πίσω του βαριά κληρονομία στον ελληνικό τόπο, δεσμεύσεις πολύ σκληρές που πρέπει να δούμε πως θα καταφέρουμε να τις αλλάξουμε. Είχε κάθε λόγο να μη γίνει το debate, να μην έρθει δίπλα μας, να αποκαλυφθεί ποιες είναι οι πραγματικές του σχέσεις με τη ΝΔ, ποια είναι τα μυστικά που τους ενώνουν, τι κρύβουν όλα αυτά τα χρόνια για την αλήθεια για την κρίση.

Τα στοιχεία της οικονομίας το 2004-2009 είχαν παραποιηθεί από την Κυβέρνηση Καραμανλή

Μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ είναι ολοφάνερο ότι τα στοιχεία της οικονομίας το 2004-2009 είχαν παραποιηθεί από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Ο κ. Γιούνκερ είχε πει ότι αν οι Ευρωπαίοι είχαν παρακολουθήσει πιο στενά τα πράγματα δεν θα ζούσαμε στην Ελλάδα της κρίσης στο μέγεθος που την ζήσαμε. Και με την αμετάκλητη αθώωση του κ. Γεωργίου είναι ολοφάνερο ότι δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για τα μνημόνια, για την εκτόξευση του χρέους και του ελλείμματος και το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να γίνει εξεταστική από τότε που μπήκαμε στο ευρώ για να δούμε τις ευθύνες όλων των κομμάτων, για να δούμε τι έφταιξε σε αυτόν τον τόπο. Τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αρνήθηκε πεισματικά ο κ. Τσίπρας και δεν είναι τυχαίο ότι στηρίχθηκε στην Καραμανλική συνιστώσα και έχει στελέχη της στα ψηφοδέλτια του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει λέξη αυτοκριτικής για τα λάθη εκείνης της εποχής, είναι αμετανόητος και η ΝΔ έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Εδώ φαίνεται ότι είτε ψηφίσεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη στο τέλος βγαίνει Καραμανλής.

Για την επίθεση του κ. Σαμαρά στον κ.Παπαγγελόπουλο

Έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα. Η ΝΔ ενώνει τις δυνάμεις της στην προοπτική εξουσίας. Ξεκίνησε αυτή η ιστορία να λεηλατηθεί η δημοκρατική παράταξη το 1989. Προσπάθησαν να την ολοκληρώσουν στα χρόνια της κρίσης βάζοντας ως προτεραιότητα όχι το πώς θα βγει η χώρα από τα προβλήματα, αλλά το πώς θα καρπωθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη τα δύο αυτά κόμματα. Αυτά επέλεξαν ένα κλίμα πόλωσης διχασμού ότι υπάρχουν προδότες, γερμανοτσολιάδες, βρέθηκαν στις πλατείες των αγανακτισμένων, βρέθηκαν μαζί με την Χρυσή Αυγή. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε άλλο σχέδιο, έφεραν και οι δύο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Για το αν ήταν αποτέλεσμα αυτής της τακτικής η παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Έχετε καμία αμφιβολία; Εγώ το θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται πλέον μετά τα όσα λέει ο κ. Αγγελής ότι υπάρχει σκευωρία εναντίον πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis και μάλιστα εναντίον στελεχών της παράταξης μας. Έχω ρωτήσει παρά πολλές φορές τον κ. Τσίπρα. Ποιος κατηύθυνε τη σκευωρία. Δεν έχει πάρει θέση, ούτε έχει μιλήσει εναντίον των στελεχών που φαίνεται ότι κάποια ευθύνη έχουν.
Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη, να κάνει η δικαιοσύνη το έργο της, ενώ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίζεται ένα μπραντεφέρ ποιος θα επηρεάσει τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς το ζητάμε, το λέμε κάθε μέρα, η δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη της

Δεν είναι προσπάθεια της ΝΔ, είναι δουλειά της δικαιοσύνης να αποδειχθεί τι συνέβη.

Δεν είναι προσπάθεια της ΝΔ, είναι δουλειά της δικαιοσύνης να αποδειχθεί τι συνέβη, ποιοι είναι οι σκευωροί και οφείλει η δικαιοσύνη να ερευνήσει και στη Βουλή εκεί θα είμαστε, να αξιολογήσουμε το φάκελο να βγάλουμε συμπέρασμα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταψηφίσει όλους όσους είναι φανερό ότι συμμετείχαν πολιτικά σε αυτή την σκευωρία. Η μεγαλύτερη τιμωρία είναι η καταψήφισή τους. Η ψήφος που πονάει είναι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής γιατί εμείς είμαστε η προοδευτική δύναμη σε αυτό το τόπο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αφήγημα. Τώρα λέει ψηφίστε με γιατί είμαι ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ. Σε ποιον τομέα μπορεί να είναι ανάχωμα ο κ. Τσίπρας; Στα εργασιακά δικαιώματα; Να μιλήσουμε για την μερική απασχόληση; Καυχιέται ότι μείωσε την ανεργία μοιράζοντας μία θέση εργασίας στα δύο με μισθούς των 300 ευρώ. Για τον κατώτερο μισό που με ευθύνη του κ. Τσίπρα καθυστέρησε δύο χρόνια και δεν επέστρεψε στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και πάλι καθορίζεται από τον Υπουργό. Τα ίδια λέει η ΝΔ. Μόνο εμείς λέμε να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στους κοινωνικούς εταίρους και να καθορίζεται από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και μιλάμε για καθολική εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων για να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ΝΔ κουβέντα δεν λέει στο προγράμματα της. Να μιλήσουμε για ιδιωτικοποιήσεις και τα δημόσια αγαθά; Για τα δημόσια νοσοκομεία, που από τα 700 εκατ. ευρώ η χρηματοδότησή τους έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ και είναι στο κόκκινο σήμερα; Με αποτέλεσμα να λέει ο κ. Μητσοτάκης για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στα δημόσια νοσοκομεία. Να μιλήσουμε για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας; Ο κ. Τσίπρας δεν κατήργησε το νόμο του ΠΑΣΟΚ; Μαζί με τη ΝΔ δεν άνοιξαν το δρόμο για τους πλειστηριασμούς; Να κλείσω με τη ΔΕΗ, αφού μιλάμε για το κίνδυνο του μπλακ άουτ; Το 50% των πελατών της ΔΕΗ δόθηκε από τον κ. Τσίπρα στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς αντάλλαγμα, δηλαδή, το 50% των κερδών και των εσόδων. Ε, τι χειρότερο θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης και τι ανάχωμα θα είναι ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Μητσοτάκης είναι η παλιά original δεξιά και ο κ. Τσίπρας έφτιαξε τη νέα Δεξιά με τις ίδιες αντιλήψεις για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και με συντηρητικές πολιτικές.

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε δύναμη ομαλότητας σταθερότητας. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια. Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλεία από το λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο. Να υπενθυμίσω ότι η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%. Χρειάζεται να υπάρξει επαρκής πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Λέτε θα αφήσετε να πάει η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική με πολιτική αστάθεια που αυτό και αν διώχνει τους επενδυτές και άρα η ανάπτυξη απομακρύνεται ακόμα περισσότερο; Όσοι τα λένε όμως δεν εξηγούν ότι για να αλλάξει μία και έξω ο εκλογικός νόμος απαιτούνται 200 ψήφοι. Γι’ αυτό ζητούμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε στη βάση της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να ακουστεί η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Έχουμε ψηφίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά νομοσχέδια υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Έχουμε ψηφίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά νομοσχέδια υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούσαμε με την λογική επιδομάτων. Τόσα χρόνια έπαιρνε δέκα και επέστρεψε ένα, αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο Έλληνας πολίτης που έχει γονατίσει, έχει ανάγκη το τελευταίο ευρώ που τους επέστρεφε. Το καλοκαίρι του 2015 ποιος ήταν ο πολιτικός αρχηγός που έβαλε πλάτη για να μας στηρίξουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές απέναντι στον Σόιμπλε που ήθελε να μας πετάξει έξω από την ευρωζώνη; Εγώ σηκώθηκα και πήγα τόσες φορές στις Βρυξέλες και άνοιξα την επικοινωνία για να αποκτήσουμε συμμάχους.

Κρεσέντο υποκρισίας και θράσους, η αναφορά του κ. Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν κρεσέντο υποκρισίας και θράσους. Όταν προσπαθείς να διεμβολίσεις την παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν προσπαθείς να ολοκληρώσεις αυτό που ξεκίνησε το ‘89 μαζί με τη ΝΔ, όταν ξεπλένεις τις ευθύνες της ΝΔ, θέλει θράσος για να αναφέρεσαι σε αυτό. Λίγη ταπεινότητα δεν βλαφτεί. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να εμπιστευτούν το Κίνημα Αλλαγής. Η λογική μπορεί να επιστρέψει σε αυτή τη χώρα με τη ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν χρειάζεται την επόμενη ημέρα των εκλογών να έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ, που θα έρθει να αμφισβητήσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, ούτε να έχουμε απέναντι έναν ισχυρό λαϊκιστικό αντιπολιτευτικό πόλο, το ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα. Είναι κρίσιμη ψήφος. Το δίλλημα είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες.

Για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα προτείνουμε όνομα από τον προοδευτικό χώρο.

Ερώτηση: Θα μας το πείτε;

Προφανώς όχι τώρα, στην ώρα του.ΝΔ