Η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, πρώτο αναγκαίο μέτρο!

Τα ιδιαιτέρως σοβαρά περιστατικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Εξαρχείων, αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση της κατάρρευσης των μηχανισμών της δημόσιας ασφάλειας καθώς και της πλήρους αδιαφορίας από πλευράς κυβέρνησης.

Η πλήρης ανυπαρξία βούλησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας καθώς και η προσπάθεια διευκόλυνσης του έργου ακραίων και παρακρατικών στοιχείων, αποτελεί κοινό γνώρισμα των δύο τελευταίων ηγεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η επίθεση στο κλιμάκιο της Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχείρηση αυτού στα Εξάρχεια και ο σοβαρός τραυματισμός των δύο ανδρών του Λιμενικού από ομάδα περίπου 50 αναρχικών, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επικίνδυνων περιστατικών βίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η θητεία του Νίκου Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η συνέχιση του αποδομητικού του έργου από το δίδυμο Γεροβασίλη – Παπακώστα, αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις επικίνδυνες και ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Τάξης. Από τις επιλογές και τις κατευθύνσεις που υποδεικνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά της η διασφάλιση της Δημόσιας Τάξης αλλά αντίθετα η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης δράσης των κουκουλοφόρων και των αναρχικών συλλογικοτήτων.

Η εκδήλωση επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και η πλήρης ανυπαρξία αντίδρασης, χαρακτηρίζει σε απόλυτο βαθμό τη μέχρι τώρα περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει η επισήμανση ορισμένων περιστατικών που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα και τραυματισμούς αστυνομικών.
• 5 Μαρτίου 2016: Ένοπλη πορεία αναρχικών στην περιοχή των Εξαρχείων.
• 31 Ιουλίου 2016: Ένοπλη επίθεση στην Πρεσβεία του Μεξικό στην Πλατεία Κολωνακίου.
• 10 Οκτωβρίου 2016: Επίθεση τρομοκρατών με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας. Τραυματισμός του αστυνομικού σκοπού.
• 10 Ιανουαρίου 2017: Ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Τραυματισμός αστυνομικού.
• 6 Νοεμβρίου 2017: Ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σε όλα τα περιστατικά επιθέσεων που σημειώθηκαν, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως ενέργεια αναζήτησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών!

Η ανενόχλητη δραστηριοποίηση ατόμων του αναρχικού χώρου, οπλισμένων με βαρύ οπλισμό, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, εκτός από σοβαρό πρόβλημα στην Δημόσια Ασφάλεια, αποτελεί τεράστια ντροπή για την Ελλάδα. Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, θα πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα μιας σοβαρής κυβέρνησης, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και όχι τις απαιτήσεις αναρχικών συλλογικοτήτων.

Τα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος (γεγονότα Δεκεμβρίου 2008) έχουν αποδείξει πως όταν πραγματοποιείται προσέγγιση των προβλημάτων με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, δημιουργούνται υπηρεσιακές δομές, ικανές να διαχειριστούν με απόλυτη επιτυχία κάθε μορφής προκλήσεις και απειλές.

Η δημιουργία της Ομάδας ΔΕΛΤΑ τον Μάρτιο του 2009 από τον τότε επικεφαλής της ΓΑΔΑ Υποστράτηγο Ιωάννη Ραχωβίτσα, λίγους μόλις μήνες μετά τις εκτεταμένες ταραχές των ”Δεκεμβριανών του 2008”, ήταν ο βασικός λόγος της πλήρους ”απενεργοποίησης” του σκληρού αντιεξουσιαστικού χώρου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015, όταν και αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η διάλυσή της. Η καθημερινή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα της ΔΕΛΤΑ στην περιοχή των Εξαρχείων, οδήγησε στην εξαφάνιση φαινομένων όπως αιφνιδιαστικές επιθέσεις κουκουλοφόρων, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ένα στοιχείο που αναδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά της ΔΕΛΤΑ κατά το χρονικό διάστημα της ”υπηρεσιακής ζωής” της, είναι το γεγονός ότι στους τομείς ευθύνης που δραστηριοποιούντο ομάδες της, δεν σημειώθηκε κανένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Η επανασύσταση και η επιχειρησιακή αξιοποίηση της ΔΕΛΤΑ, κρίνεται αναγκαία και άμεσα εφαρμόσιμη. Η ύπαρξη και δραστηριοποίηση ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων, θα δώσει και πάλι στην Ελληνική Αστυνομία το επιχειρησιακό και τακτικό πλεονέκτημα έναντι των ακραίων και παρακρατικών στοιχείων και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως της δραστηριότητας παρακρατικών ομάδων (Ρουβίκωνας), επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων.