Η επιμονή της κυβέρνησης στο αφήγημα της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» και τα ημίμετρα

Υποχρεωτική είναι πλέον η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60, ενώ έχουμε ανατροπή στο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την καταπολέμηση συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακοίνωσε μέσω του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, αλλαγές στο ωράριο στους χώρους εργασίας, που θα ξεκινά από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί, καθώς και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο, με τα καταστήματα από Δευτέρα να είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Ενώ την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτική η τρίτη δόση  του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όσους είναι άνω των 60 ετών. Όπως είπε, από 13 Δεκεμβρίου, όσοι είναι άνω των 60 προκειμένου να λογίζονται εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν κάνει και την τρίτη δόση επτά μήνες μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

Ο Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν», ενώ επέμεινε ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα κλείσουν».

Σε ό,τι αφορά την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, είπε ότι ήταν αναγκαίο μέτρο, συμπληρώνοντας ότι «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Αναλυτικά, οι χώροι όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγεία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Σ’ αυτούς που είναι προσβάσιμοι σε όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους και θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία και τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία). Στους χώρους αυτούς τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ
  • Σε εκείνους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και είναι μόνο για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο, όπως το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας, όπου περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση και οι χώροι λατρείας.
  • Στους χώρου που αφορούν στη διασκέδαση. Στους κλειστούς χώρους η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

 

Πηγή: avgi.gr