Και νέα μέτρα στο «τραπέζι» μετά την έκρηξη κρουσμάτων – «Καίνε» τους καταστηματάρχες τα social media

Συνεδριάζουν σήμερα οι Επιστήμονες για να αξιολογήσουν τα εκρηκτικά επιδημιολογικά δεδομένα, που δημιουργεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο στη διασκέδαση και τις τσουχτερές ποινές στους παραβάτες, οι Επιστήμονες θέτουν προς συζήτηση στο τραπέζι νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες καταρχήν συζητείται η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και επαναφορά της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δεν φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Και πάντα το μέγα ζητούμενο για να ανακοπεί η “τρελή” πορεία της πανδημίας εν μέσω θέρους, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τακτική διενέργεια self test.

Τα κακά μαντάτα για την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων χθες, έφτασαν από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Το Πρωθυπουργικό γραφείο περίμενε με αγωνία την “έκθεση” που θα έδειχνε που και από ποια δραστηριότητα υπήρξε η έκρηξη των κρουσμάτων.

Όπως το “φοβόταν”, τα εκατοντάδες κρούσματα που προέκυψαν στη χθεσινή καταγραφή, συνδέονται με χώρους διασκέδασης.

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται κοντά στα 27 έτη, ενώ δύο στα τρία κρούσματα στον Νότιο τομέα Αθήνας, είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν να εξεταστούν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στα νέα παιδιά, τα οποία, λόγω και της κινητικότητας αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Και βέβαια πάντα με φόντο την έξαρση της μετάλλαξης “Δέλτα”.

Ο τριπλασιασμός του αριθμού των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα (1.797 κρούσματα χθες), είναι κακός οιωνός για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα κρούσματα αυτά προέκυψαν από την κινητικότητα 10 με 15 ημέρες πριν, δηλαδή πριν ακόμη πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ήδη επιστήμονες, όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιούν ακόμη και με 3.500 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Αυγούστου, ενώ εκτιμά ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει ξανά, προς το αυστηρότερο, το πλαίσιο ελέγχων και ποινών για τους χώρους διασκέδασης που κανονικά φιλοξενούν όρθιους θαμώνες.

Από αυτή την Πέμπτη 8 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χώροι όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινές οι οποίες θα είναι κλιμακούμενες για τους υπότροπους.

Συγκεκριμένα, κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας θα επιφέρει για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7ήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ με 7ήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα, έχοντας διάρκεια 15 ημερών.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια.

 

πηγη. Newsit.gr