Αναβλήθηκε η ταφή Σουλεϊμανί: Ποδοπατήθηκαν διαδηλωτές – 50 οι νεκροί – Θρήνος για τον «εν ζωή μάρτυρα» Σουλεϊμανί- Δείτε βίντεο (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τουλάχιστον 213οι τραυματίες όπως μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση - Live εικόνα

Αναβλήθηκε η τελετή της ταφής μετά την τραγωδία – Αυξήθηκαν οι νεκροί – Ενωμένο το Ιράν στο πένθος, την οργή και την προσευχή για τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί – Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Την αναβολή της ταφής του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί αποφάσισαν οι αρχές του Ιράν, μετά την τραγωδία με τους 50 -πλέον-νεκρούς και τους 213 τραυματίες που ποδοπατήθηκαν στη γενέτειρά του στο Κερμάν.

Οι ιρανικές αρχές επικαλέστηκαν ως αιτία της αναβολής τον όγκο του πλήθους που συνέρρευσε στο Κερμάν, μετατρέποντας την ταφή του στρατηγού σε διαδήλωση. Η εξόντωσή του από τις ΗΠΑ με εντολή Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι ένωσε το Ιράν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαιρέσεις.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από τους 40 στους 50. Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει τελικά η ταφή, που ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

«Σήμερα λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ.

«Εν ζωή μάρτυρας»

Από την Κυριακή, τα πλήθη συρρέουν στο πέρασμα του φέρετρου του Σουλεϊμανί, που είχε ανακηρυχθεί «μάρτυρας εν ζωή» από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του εκπέμπει μήνυμα ενότητας από την Τεχεράνη, ενώ δείχνει την υψηλή δημοφιλία που απολάμβανε ο στρατηγός.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Οι Ιρανοί διαδήλωσαν στις πόλεις Αχβάζ, Μασχάντ, πριν από την Τεχεράνη και την Κομ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην σορό του αγαπημένου στρατιώτη του Ιράν, και σήμερα στην Κερμάν, την γενέτειρά του, για να τον συνοδεύσουν στον τάφο.

«Την τελευταία φορά που θυμάμαι τέτοιο πλήθος ήταν στη κηδεία του ιμάμη Χομεϊνί», ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που πέθανε το 1989, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζιάρ Χοσράβι, πρώην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Charq, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

 Αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία του έγινε λίγο καιρό μετά τις έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και την καταστολή, που οδήγησε στον θάνατο πολλών διαδηλωτών.

Ο Σουλεϊμανί ήταν διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς, του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και ο στρατηγός ήταν ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Ιράν στην Μέση Ανατολή, με συμμετοχή στην αύξηση της επιρροής της χώρας του στο σιιτικό τόξο.

Σύμφωνα με μελέτη του Οκτωβρίου του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο στρατηγός Σουλεϊμανί ήταν η δημοφιλέστερη προσωπικότητα στη χώρα του, με τους 8 στους 10 πολίτες να εκφράζουν θετική γνώμη. Ο ίδιος ήταν πανίσχυρος μεν, αλλά διακριτικός.

Οι Ιρανοί θεωρούσαν τον στρατηγό ήρωα του πολέμου κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Συρία.

Στα μάτια πολλών Ιρανών, η δράση του επέτρεψε στο πολυεθνικό κράτος τους να αποφύγει την διάλυση που γνώρισαν οι γείτονές του, το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν.

Ανάμεσα στο δακρυσμένο πλήθος χθες στην Τεχεράνη, πολλοί είναι εκείνοι που τον αποκαλούσαν «νικητή επί της τρομοκρατίας».

Τον χαρακτηρίζουν επίσης «στρατιώτη στην υπηρεσία του ισλάμ» ή Arash, τον ήρωα του Βιβλίου των Βασιλέων, της μεγάλης ιρανικής εποποιίας του 10ου αιώνα, του ακρογωνιαίου λίθου της περσικής λογοτεχνίας.

Κόκκινη σημαία στο τέμενος της Κομ

Ενδεικτική είναι η σπάνια κίνηση που έγινε στο τέμενος της Κομ, της ιερής πόλης των σιιτών και πνευματικής πρωτεύουσας του Ιράν.

Εκεί υψώθηκε προς τιμήν του κόκκινη σημαία, στο κόκκινο χρώμα του αίματος των μαρτύρων, μία τιμή που μέχρι σήμερα επιφυλάσσεται στον μάρτυρα ιμάμη Χουσέιν, μία από τις πλέον αξιοσέβαστες προσωπικότητες του σιιτικού ισλάμ.

Θεωρούν ότι έχει πληγεί η εθνική τους υπερηφάνεια

Στην Τεχεράνη και στο Αχβάζ, την πρωτεύουσα του Κουζεστάν (επίκεντρο του κύματος λαϊκής διαμαρτυρίας τον Νοέμβριο), «εκπρόσωποι πολύ διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων ήταν παρόντες» στις εκδηλώσεις προς τιμήν του στρατηγού «και όχι μόνο οι υποστηρικτές του καθεστώτος», σημειώνει ο δημοσιογράφος Μαζιάρ Χοσράβι.

Κατά την γνώμη του, ο λόγος είναι ότι «ο Σουλεϊμανί ήταν ένας από τους λίγους , αν όχι ο μοναδικός εκ των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης που δεν επενέβαινε στην εσωτερική πολιτική στο Ιράν.

Άλλο σημαντικό σημείο, «έδειχνε συμπάθεια προς τις γυναίκες που εθεωρείτο από το ιρανικό πολιτικό σύστημα ότι δεν φορούν σωστά τα ισλαμικά ενδύματα, πιστεύοντας ότι δεν είναι προς απόρριψιν».

«Η πλειονότητα του ιρανικού λαού θεωρεί ότι έχει πληγεί η εθνική του υπερηφάνεια», λέει.

Αυτό το συμμερίζεται ο δικηγόρος Χάσαν Ραζάβι, που έχει έλθει μαζί με τόσους άλλους να αποτίσει φόρο τιμής στην σορό του ιρανού στρατηγού στην Τεχεράνη. Πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για την «τεράστια δημοφιλία» του στρατηγού πρέπει να αναζητηθεί στο παρελθόν του, κατά την διάρκεια του ιρανοϊρακινού πολέμου (1980-1988), όταν μαζί με τους υπόλοιπους στρατιωτικούς διοικητές του Ιράν πολέμησαν για να διώξουν τον Σαντάμ Χουσέιν από το Ιράν.

«Αυτό που εκτιμούσαν σε αυτόν οι άνθρωποι είναι ότι μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, αντίθετα με τους άλλους στρατιωτικούς διοικητές που πέρασαν στην πολιτική και στην οικονομική σφαίρα, εκείνος παρέμεινε στις ένοπλες δυνάμεις: οι άνθρωποι ξέρουν ότι δεν άντλησε ποτέ κανένα οικονομικό όφελος από την διαδρομή του».

Αντίθετα, «αφιέρωσε την ζωή του και την δράση του στην υπεράσπιση του Ιράν…στην πρώτη γραμμή με τους στρατιώτες του», λέει ο ιρανός δημοσιογράφος.

Τέλος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ήταν «εξαιρετικά σκληρός με τους τρομοκράτες, αλλά έδειχνε τη μεγαλύτερη καλωσύνη προς τους απλούς ανθρώπους».

Προηγούμενη ενημέρωση:

Τραγωδία σημειώθηκε πριν την ταφή στην Κερμάν του Κασέμ Σουλεϊμανί του Ιρανού υποστρατήγου που δολοφονήθηκε από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, υπήρξε επεισόδιο με αρκετούς από τους διαδηλωτές να ποδοπατούνται με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 40 νεκρούς αν και αρχικά μεταδόθηκε πληροφορία για 35 νεκρούς και στη συνέχεια για 32 νεκρούς ενώ ο αριθμός των τραυματιών βάσει του τελευταίο απολογισμού αυξήθηκε στους 213 από 190 νωρίτερα και 48 αρχικά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Σύμφωνα με το Press TV, μετά την τραγωδία αποφασίστηκε να αναβληθεί η τελετή της ταφής λόγω της παρουσίας του μεγάλου πλήθους. Την είδηση μετέδωσε και το πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον επικεφαλής της επιτροπής που ρυθμίζει το τελετουργικό, Μεχντί Σανταφί.

Νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πλάνα με χιλιάδες ανθρώπους, αρκετοί εκ των οποίων μαυροντυμένοι, να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Δείτε βίντεο από Twitter και Instagram – προσοχή σκληρές εικόνες

 

View this post on Instagram

 

ویدیوی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی برخی از شرکت‌کنندگان در مراسم تشییع سردار #قاسم_سلیمانی در #کرمان را نشان می‌دهند که به دلیل ازدحام جمعیت روی زمین افتاده‌اند و مقام‌های اورژانس در تلاش برای احیاء آنها هستند. رییس سازمان اورژانس ایران جان باختن برخی از شرکت‌کنندگان را تایید کرده است.#کرمان #قاسم_سلیمانی #خبر #ایران #kerman #Kerman #کرمان #سردار #قاسم_سلیمانی #قاسم_سلیمانی #سپاه_قدس #سپاه_پاسداران #ایالات_متحده #بغداد #عراق #کرمان #ازدحام_جمعیت_کرمان #تسلیت #تهران #اهواز #مشهد #ایران

A post shared by استان کرمان | Kerman Province (@ostankerman) on

 

View this post on Instagram

 

#فوری تعدادی از تشییع کنندگان بر اثر ازدحام جمعیت در کرمان جان باختند رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: ?متاسفانه بر اثر ازدحام و تراکم انبوه جمعیت تشییع کننده در کرمان تعدادی از هموطنان جان خود را از دست دادند و تعدادی از مصدومان نیز به مراکز درمانی منتقل شده اند. ?پیرحسین کولیوند: در حال بررسی ابعاد این حادثه هستیم و به محض مشخص شدن شرایط جسمی مصدومان ، اطلاعات تکمیلی از طریق رسانه ملی اطلاع رسانی خواهد شد. ?وی خاطرنشان کرد: خبرهای این حادثه را فقط از مراجع رسمی پیگیری کنند. ?مراسم تشییع سردار سپهبد سلیمانی صبح امروز با حضور جمعیت انبوه مردم استان کرمان و استان های همجوار در شهر کرمان برگزار شد. /صداوسیما #حوادث #قاسم_سلیمانی

A post shared by دووووستت دارم نفسم????? (@roze_sefeedam) on

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Η προσέλευση των διαδηλωτών στην Κερμάν ήταν παρόμοια με αυτή των προηγούμενων ημερών στην Βαγδάτη, στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν τελετές αποχαιρετισμού για τον Σουλεϊμανί.

«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί τώρα που είναι νεκρός είναι πιο ισχυρός. Ο εχθρός τον σκότωσε άδικα» είπε στην τελετή στην Κερμάν ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Χουσείν Σαλαμί.

Ο Ιρανός στρατηγός απείλησε να «βάλει φωτιά» σε όλα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στο Ισραήλ».

Στην κεντρική πλατεία της Κερμάν έχουν τοποθετηθεί δύο φέρετρα σκεπασμένα με σημαίες του Ιράν με τον Guardian να μεταδίδει ότι στο δεύτερο πιθανότατα βρίσκεται η σορός του στενότερου συνεργάτη του Σουλεϊμανί, Χουσεϊν Πουρτζαφάρι.

Δείτε φωτογραφίες από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε για την ταφή στην πόλη Κερμάν

Ανάλογες σκηνές και 31 χρόνια πριν στην κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Σκηνές από το μακρινό 1989 και την κηδεία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ξύπνησαν την Τρίτη με το ποδοπάτημα στην κηδεία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η κηδεία του Χομεϊνί, τον Ιούνιο του 1989, είχε σημαδευτεί από το θάνατο 8 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου 500 αλλά και από σκηνές με τη σορό του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη να πέφτει στο έδαφος από τους παθιασμένους διαδηλωτές.

Ρεπορτάζ των Los Angeles Times από εκείνη την ημέρα περιγράφει πώς οι διαδηλωτές άρπαξαν τη λευκή σινδόνη με την οποία θάβονται οι Μουσουλμάνοι και την έκαναν κομμάτια με την μετάδοση τότε να μεταδίδεται απότομα και για αρκετά λεπτά.

Όπως δήλωνε, τότε, νεαρός διαδηλωτής «οι άνθρωποι αγαπάνε τον ιμάμη πάρα πολύ, δεν αντέχουν να τον δουν να θάβεται. Θέλουν ένα κομμάτι της σινδόνης ως ιερό κειμήλιο».

Το φέρετρο με τη σορό του Χομεϊνί είχε μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο με το πλήθος να το κυκλώνει και τους χειριστές του να απογειώνονται με την πόρτα μισάνοιχτη.

Για να ηρεμήσουν τα πλήθη είχε ανακοινωθεί ότι η ταφή είχε αναβληθεί αλλά τρείς ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε με τη σορό σε μεταλλικό φέρετρο.

Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια είχε σημειωθεί επεισόδιο με τον γιο του Χομεϊνί, Αχμάντ, ο οποίος έπεσε κάτω από το πλήθος με αποτέλεσμα τότε να χάσει το μαύρο τουρμπάνι του και τελικά να μεταφέρεται σχεδόν στον αέρα μέχρι το ασθενοφόρο.