Lockdown με τακτική «ακορντεόν»: Θα ανοίγει και θα κλείνει η χώρα μέχρι το εμβόλιο!

Το πανεθνικό lockdown ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του σχεδιασμού, στις 30 του μήνα.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα, γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η τακτική του «ακορντεόν», δηλαδή επιβολή και άρση καραντίνας ξανά και ξανά.

Παράλληλα, καθοριστικός παράγοντας θα είναι και το εμβόλιο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει πως κοντά στα Χριστούγεννα (πιθανότερο αμέσως μετά) να υπάρχουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε εκεί η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του ιού είναι τα περιοριστικά μέτρα.

Ετσι για την ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που θα δέχεται το σύστημα Υγείας θα είναι οι βασικές παράμετροι στα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση, βάσει και των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων. Οταν τα αποτελέσματα από τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα έχουν αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται άρση της καραντίνας, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, τότε θα έχουμε νέο lockdown.

Σχέδιο για lockdown έως τον Μάρτιο – 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση
Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου, προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον.

Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι τον Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.

Κλείσιμο και καραντίνα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων
Αυτό, εξάλλου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες. Μπορεί ο στόχος της κυβέρνησης με το πανεθνικό lockdown να είναι η επιστροφή της χώρας σε μια -έστω και λίγο περιορισμένη- κανονικότητα τα Χριστούγεννα, ωστόσο όσο ο κορωνοϊός και τα κρούσματα θα παραμένουν και θα έχουν αυξητική τάση, τότε η καραντίνα θα επανέρχεται για κάποιο χρονικό διάστημα, πάντα ανάλογα με την κατάσταση, η οποία θα εκτιμάται από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα προτείνει στην κυβέρνηση τη διάρκεια του κλεισίματος.
Σημειώνεται πως ακόμα ένας παράγοντας για την επιβολή και την άρση του lockdown θα είναι και το κατά πόσο θα πειθαρχεί η κοινωνία στα μέτρα. Από τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου φαίνεται πως οι πολίτες προσαρμόστηκαν άμεσα στον περιορισμό των μετακινήσεων και στη χρήση των SMS. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν και τα γνωστά φαινόμενα με τα παράνομα πάρτι.

Μετά την πρώτη εβδομάδα του lockdown θα γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα από την έναρξη του lockdown για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν έχουν λειτουργήσει τα μέτρα. Παράλληλα οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους ότι για να φτάσουμε στην απόφαση άρσης των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέσει σε τριψήφιο αριθμός της τάξης των 400 και να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων στην κυκλοφορία, στο άνοιγμα των καταστημάτων, με την εστίαση πάντως και τη διασκέδαση να βρίσκονται στο τέλος της λίστας.

Βατόπουλος: Πρέπει να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα ο ρυθμός μετάδοσης
Tην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα, αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις», έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι για να αρθεί το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο «πρέπει το R (σ.σ.: ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνονται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα στη χώρα και 35 θανάτους σε ένα 24ωρο!

Δερμιτζάκης: Πόσο χρόνο θέλουν για να λειτουργήσουν τα νέα μέτρα
Για τα νέα μέτρα και το πότε μπορεί να αποδώσει το lockdown μίλησε σήμερα ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο Mega. Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα. «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».