“Mένουμε σπίτι” και χωρίς Ι.Χ το ΠΑΣΧΑ! Σενάριο για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ από το βράδυ του Μ.Σαββάτου!

Κλειστές παραλιακές ζώνες, παράταση στην καραντίνα μέχρι την Κυριακή του Θωμά – Λήξη καραντίνας σήμερα σε Εχίνο και Φούστανη

Τρία εμπόδια καλείται να υπερπηδήσει με επιτυχία το κυβερνητικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει το συλλογικό κεκτημένο της αντιμετώπισης της πανδημίας από τη γιορτή του Πάσχα. Μολονότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα μέτωπα, ώστε να μην παρατηρηθεί οποιαδήποτε «χαλάρωση» τις ημέρες των γιορτών, συνεχείς παραμένουν οι εκκλήσεις για τη συμμόρφωση των πολιτών, καθώς κατοικίες, εκκλησίες και πάσης φύσεως οδοί διαφυγής προς την ύπαιθρο «κολάζουν» τους πολίτες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης (από τις 8 το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνουν τα καταστήματα) και ανήμερα το Πάσχα.

Μόνοι στο σπίτι

Υπό το φόβο ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο παραβιάζοντας τα μέτρα αυτοπεριορισμού την βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξαιτίας του… οβελία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων «για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα», βάζοντας φρένο σε επιχειρούμενες εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα. «Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και για τον φόβο των… Ιουδαίων προανήγγειλε «ενδελεχείς» και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εξόδου.

ΕΛΑΣ επί ποδός

Η πιθανότητα ορισμένοι από τους πολίτες να επιχειρήσουν να ξεφύγουν μέσα από «εναλλακτικές» διαδρομές μελετάται διαρκώς από το κυβερνητικό επιτελείο, με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό να πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συστηματικούς ελέγχους, ανεβάζοντας περισσότερο στροφές τις επόμενες ημέρες. Σε μια προσπάθεια αποτροπής πιθανής «ανταρσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε χθες ότι ελέγχονται ήδη οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, οι παράδρομοι, οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενδεχόμενου αδιεξόδου -συνοδευόμενο από τσουχτερά πρόστιμα- σε όσους το αποτολμήσουν να σπάσουν τους κανόνες προστασίας. Άλλωστε, 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και επιστροφή στην αφετηρία τους περιμένει όσους κάνουν την «μεγάλη έξοδο», στην οποία θα τους εποπτεύουν με drones και άλλα μέσα οι άνδρες της ΕΛΑΣ.

Ακάθιστο… ποίμνιο

Να καθίσει στο σπίτι προτρέπουν σε όλους τους τόνους και το ποίμνιο της εκκλησίας οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και υπερμετάδοσης του ιού μεταξύ των πιστών. Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα «κεκλεισμένων των θυρών» και οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς επανέλαβαν χθες τόσο ο κ. Πέτσας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε να μην εξελιχθούν ξανά περιστατικά «ανυπακοής» όπως αυτά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, τα οποία η κυβέρνηση αποδοκίμασε δημόσια χθες. «Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί χριστιανοί από άλλους» ξεκαθάρισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και «πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του ελληνικού Κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.

Κλειστές οι παραλιακές ζώνες

Την ίδια ώρα, πέρα από την τριπλή απαγόρευση (συναθροίσεις σε κατοικίες, εκκλησίες και έξοδος στην ύπαιθρο), σε παράταση της καραντίνας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο προχώρησε χθες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στεγανοποιήσει τους οικισμούς αυτούς, ενώ σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες και τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, ώστε να μην επιχειρηθεί η «άλωσή» τους τις ημέρες των γιορτών, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Για το λόγο αυτό, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι και τις 20 Απριλίου, ενώ ανάλογος περιορισμός θα ισχύσει για αρκετά σημεία και στο παραλίμνιο μέτωπο του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και τις 27 Απριλίου από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Παράταση στην καραντίνα

Για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παράταση της καραντίνας στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς ανακοινώθηκε χθες και για 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 31 Μαρτίου, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αλλά και τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στον αντίποδα, ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος καραντίνας στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα, κλείνοντας τον κύκλο της μάχης τους με τον κορωνοϊό.

protothema.gr