Ο ΙΣΘ ζητά συστράτευση και όχι επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών

Ύστατη έκκληση «για συστράτευση και όχι για επιστράτευση ιδιωτών ιατρών» απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) καθώς το πρωί δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί επίταξης.

Το πρωί δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί επίταξης, από σήμερα και για έναν μήνα, ιδιωτών ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας.

«Την ώρα αυτή της μάχης σας καλούμε όλους, να συνδράμετε εθελοντικά τους συναδέλφους στο ΕΣΥ με ταυτόχρονη κάλυψη συμβολαίου αστικής ευθύνης από τον ΙΣΘ και με συνθήκες εργασίας που εσείς θα επιλέξετε ώστε να αποφευχθεί η επιστράτευση», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του ΙΣΘ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, ήδη περισσότεροι από 20 ιδιώτες ιατροί στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid, ενώ η επιλογή αυτών που θα επιταχθούν θα γίνει με κλήρωση από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Από την αρχή της πανδημίας πιστεύουμε στη συστράτευση όλων των συναδέλφων και είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιστράτευση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εδώ και μια εβδομάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε η σε εθελοντική βάση βοήθεια των συναδέλφων του Εθνικού Συστήματος Υγείας να αποτρέψει την επιστράτευση. Ήδη 20 και πλέον συνάδελφοί μας δήλωσαν ενδιαφέρον και εργάζονται στο πλευρό των συναδέλφων μας στο ΕΣΥ, που για δεύτερο χειμώνα αγωνίζονται να τιθασεύσουν το 4ο κύμα της πανδημίας, σηκώνοντας και το βάρος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, αμειβόμενοι με υποπολλαπλάσιες απολαβές των συναδέλφων μας στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες γιατροί και ειδικά οικογενειακοί γιατροί Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, καθώς και οι συμβεβλημένοι Πνευμονολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω και της μη ύπαρξης ολοκληρωμένης ΠΦΥ στη χώρα μας, η οποία συνδυάζεται και με την υποστελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχουν επιφορτιστεί με το μεγάλο βάρος νοσηλείας ασθενών στο σπίτι ώστε να διοχετεύονται στα νοσοκομεία μας μόνο όσοι χρήζουν νοσηλείας. Άλλη μια δυσχέρεια είναι και η απομάκρυνση των ιδιωτών γιατρών από τη νοσοκομειακή καθημερινότητα, για την οποία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει ανάλογα η πολιτεία εδώ και μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΘ.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ιατροί των ειδικοτήτων που επιτάσσονται, πρέπει να εμφανισθούν στις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας από την επίδοση του φύλλου επίταξης στο νοσοκομείο ή στο θεραπευτήριο που ορίζεται σε αυτό προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’. Οι ιατροί υποχρεούνται κατά το χρονικό διάστημα επίταξης των υπηρεσιών τους στο νοσοκομείο, στο οποίο καλούνται να εμφανισθούν, να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ