Ο ΠΑΟΚ έπαιξε για τον λαό του! Αυτόν που είναι εν ζωή, αυτόν που έφυγε με τον καημό και τον λοιδορούσαν, αυτόν που μεγαλώνει με την ομάδα του…

Τελείωσε μία χρονιά, ο ΠΑΟΚ κατέγραψε δύο ακόμη τίτλους, έφτασε τους δέκα συνολικά και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν. Επίσης, κατατροπώθηκαν τα κλισέ.
Γράφει ο Σταύρος Κόλκας…

Η πρώτη μάχη που έπρεπε να δώσει ο ΠΑΟΚ ήταν αυτή με τις κλασικές παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για ολόκληρες δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μία κατάσταση βολική σε όποιον έλεγχε το σύστημα, σε όποιον είχε τα κουμάντα στην ΕΠΟ.

Στον τέταρτο χρόνο της παρουσίας του ο Ιβάν αντιλήφθηκε πως για να δούμε κανονικό ποδόσφαιρο, έπρεπε να ελεγχθεί η κατάσταση στην ΕΠΟ. Σε ένα πεδίο που ο ίδιος δεν διάλεξε, έπρεπε να πάρει τον έλεγχο. Όμως όχι για να κάνει τα ίδια, αλλά να δημιουργήσει συνθήκες κανονικού ανταγωνισμού.

Συμμάχησε με την ΑΕΚ, η οποία του εμφάνισε τον Θωμά στο Μεγάλη Βρετάνια. Ήταν σαφές πως οι προθέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν και πολύ ίδιες. Η συμμαχία έσπασε από ένα οφσάιντ στον Βόλο, δείγμα του ότι οι παράγοντες περισσότερο έχουν στο μυαλό τους τον έλεγχο του δικούς τους περίγυρου, παρά την σταθερότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η σεζόν άλλαξε, η ΕΠΟ ήρθε στα χέρια μίας συμμαχίας που είχε κλονιστεί και παρότι ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα βαθμολογικά, το έχασε δικαστικά. Ήταν η μεγαλύτερη αλητεία που έζησε το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συμμετοχή των δύο του Λεκανοπεδίου και σύμμαχο στο επικοινωνιακό κομμάτι αυτόν που διαλύει τον Παναθηναϊκό κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο.

Μετά τα εγκλήματα Κομίνη, Αρετόπουλου και όλων αυτών των αστείων που μας κούρασαν όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε η στιγμή για τον ΠΑΟΚ να ζήσει παιχνίδι εγχώριας διοργάνωσης με ξένους διαιτητές.

Η μέρα που ο Μπορμπαλάν ήρθε στη ζωή μας, ήταν αυτή που κατέγραψε και τον πρώτο τίτλο του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Με συνοπτικές διαδικασίας και με τιμητικό 2-0 για τον αντίπαλο.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόλις περάσει τα Τέμπη, αλλά μόλις μπήκε ξένος διαιτητής η ΑΕΚ έκανε πρώτη τελική στην εστία κάπου στο 75΄.

Ακολούθησε μία χρονιά όπου η ΚΕΔ αποφάσισε να βάλει ξένους διαιτητές στα ντέρμπι. Με Ολυμπιακό δύο νίκες, με ΑΕΚ μία ισοπαλία, μία νίκη, με ΠΑΟ δύο νίκες, στον τελικό με την ΑΕΚ νίκη. Πάει το κλισέ των Τεμπών, πάει το μέταλλο του πρωταθλητή Ολυμπιακού, άλλαξαν όλα.

Δεκαετίες τώρα μας έλεγαν για συμπλεγματική ομάδα, για το σύνδρομο του Επαρχιώτη και άλλες τέτοιες παπαριές. Υπήρχαν και άτομα μέσα από το κλαμπ που έλεγαν θα κάνουμε ομάδα να κερδίζουμε και τους διαιτητές. Και με λιγότερα λεφτά. Είχαμε και εμείς του Κόπερφίλντ μας.

Να σου κουνάνε το δάχτυλο και να σου λένε πόσο λίγος είσαι, ενώ δεν υπάρχουν κανόνες. Και μόλις τους έλεγξες εσύ και δημιουργήθηκε προϊόν, να συμμαχούν για να γυρίσουν στα παλιά.

Δεν τους κάνει το VAR, δεν τους κάνουν οι ξένοι, δεν τους κάνει κανείς. Έφυγαν οι Σπάθες, οι Παπάδες, οι Καλογερόπουλοι και το κακό συναπάντημα και έχασαν τη Γη κάτω από τα πόδια τους.

Η νέα συμμαχία είναι αυτή της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και απορώ το πως την ανέχονται οι οπαδοί της πρώτης. Άντε οι άλλοι περιμένουν τις εκλογές για να πάρουν την χώρα, έχουν έναν λόγο να περιμένουν.

Οι της ΑΕΚ τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν δεν έχω καταλάβει.

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα σήμερα. Από την ημέρα που ενεπλάκη ο ΠΑΟΚ στην υπόθεση ΕΠΟ.

Χωρίς να συμβαίνει τίποτα από τα όργια του παρελθόντος, ο ΠΑΟΚ πήρε αήττητο πρωτάθλημα, κέρδισε δύο τελικούς με ξένους διαιτητές και συνολικά έχει τρεις κατακτήσεις τίτλων στους τρεις που παίχτηκαν από τον Μπορπαλάν και μετά.

Την ίδια στιγμή, αυτοί που πουλούσαν πολιτισμό όταν έλεγχαν το σύστημα έχουν αναπτύξει επιχειρηματολογία 2ας Δημοτικού, ψάχνουν τα στατιστικά μήπως και βγει τίποτα καλό, μαλώνουν για το VAR και κυνηγάνε για τις εντυπώσεις τον Περέιρα που έτσι κι αλλιώς δεν είχε ανανεώσει λίγο πριν το τέλος του συμβολαίου του. Και ήταν στον αέρα.

Σε μία χρονιά που ολοκληρώθηκε λοιπόν έχοντας αποδείξει πως οι πατεράδες μας δεν ήταν εξωγήινοι για όσα μας έλεγαν για τη δεκαετία του 70΄Ούτε αυτά που βλέπαμε εμείς τις επόμενες δεκαετίες ήταν παρενέργειες ουσιών.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε για τον λαό του λοιπόν φέτος. Αυτόν που είναι εν ζωή, αυτόν που έφυγε με τον καημό και τον λοιδορούσαν, αυτόν που μεγαλώνει με την ομάδα του να έχει ένα πολύ υψηλό στάτους.

sdna.gr