Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων

Μετά την κινηματογραφική σύλληψή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, δικαστήριο επέβαλλε στον Τζούλιαν Ασάνζ ποινή 50 εβδομάδων
Σχεδόν ένα έτος καλείται να εκτίσει στις φυλακές ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταδικάστηκε από βρετανική δικαστήριο σε φυλάκιση 50 εβδομάδων.

Μετά την κινηματογραφική του σύλληψη μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού, ο Τζούλιαν Ασάνζ κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχε επιβάλλει η δικαιοσύνη το 2012.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ασάνζ καθώς μεταφερόταν στα κελιά έκανε γροθιά αλληλεγγύης στους υποστηρικτές του, οι οποίοι ανταπέδωσαν τη χειρονομία και φώναζαν «Ντροπή σας» προς το δικαστήριο.

Ο 47χρονος Αυστραλός κρίθηκε ένοχος για την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, εξαιτίας των κατηγοριών για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία το 2012. Μετά την εξάντληση των νομικών του επιλογών για να αποτρέψει την έκδοσή του, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές, 10 ημέρες μετά, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης.

Στις 11 Απριλίου, οπότε και έγινε συζήτηση στο δικαστήριο, ο δικαστής Μάικλ Σνόου ζήτησε να παραμείνει ο Τζούλιαν Ασάνζ υπό κράτηση ενώ τον χαρακτήρισε «ναρκισσιστή, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εγωιστικά του συμφέροντα».