Παναγία των Παρισίων: «Όρθια» σε 5 χρόνια! Το διάγγελμα του Μακρόν (ΒΙΝΤΕΟ)

Διάγγελμα προς τους Γάλλους απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ανοικοδόμηση του εμβληματικού Καθεδρικού σε πέντε χρόνια το σχέδιό του. 750 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές σε ένα πρωτοφανές “κύμα” αλληλεγγύης. Δείτε βίντεο με το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου.

Στην ανακοίνωση του Ελιζέ νωρίτερα, δεν είχε διευκρινιστεί εάν το διάγγελμα Μακρόν θα σχετίζονταν με τα όσα συνέβησαν με τη τεράστια φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ή θα αφορούσε στην ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

Όλοι, πάντως, πίστευαν πως η Παναγία των Παρισίων θα βρισκόταν στο προσκήνιο, όπερ και εγένετο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε εθνική ενότητα και έκανε λόγο για στόχο ανοικοδόμησης του εμβληματικού Καθεδρικού μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, τόνισε πως η «καταστροφή» θα πρέπει να μετατραπεί σε στιγμή ενότητας.

Δείτε το διάγγελμα του Μακρόν για την Παναγία των Παρισίων
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της πυρκαγιάς στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ματαίωσε το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει λύσεις για τερματισμό της διαμάχης με τα «κίτρινα γιλέκα», που διαρκεί ήδη πέντε μήνες.

Πώς θα «σηκωθεί» σε πέντε χρόνια η Παναγία των Παρισίων;
Σίγουρα θα βοηθήσουν οι δωρεές, οι οποίες ήδη έχουν ρίξει στο… τραπέζι ένα αστρονομικό νούμερο!

Όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το newsit.gr, από την Apple μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες μέχρι πάμπλουτες οικογένειες και ομίλους, οι δωρεές για να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.

Όλοι μαζί για την Παναγία των Παρισίων!
Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα σήμερα: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.