Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει πριν οι Έλληνες ψηφοφόροι σπεύσουν στις κάλπες να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Την Κυριακή 26 Μαΐου, λίγη ώρα μετά τη δύση του ηλίου, θα έχουμε ένα ενδεικτικό δείγμα γραφής για τις επιλογές του ελληνικού λαού, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και δη την πρώτη αυτή περίοδο μετά τη λήξη των μνημονίων.
Στις μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό άνω του 30%, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου στο 7,5%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει σχεδόν το 23% των προτιμήσεων.
Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έκανε η Marc για το Πρώτο Θέμα, οι αναλυτές επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι από 5,8% έως και 8,6%.
Σε άλλο γκάλοπ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την εταιρεία MRB, για την εφημερίδα «Τα Νέα», η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,5%, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόβλεψη του Politico κατέγραψε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 9,3 μονάδες.
Γκάλοπ έκανε και το Ευρωκοινοβούλιο, τα στοιχεία του οποίου «έδωσαν» προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 10,8% ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αποδεικνύεται, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σε ένα ποσοστό πάνω από 7%, καθώς οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης δεν φάνηκαν ικανές να ανατρέψουν το κλίμα εναντίον της.
Ευρωεκλογές: που θα κάτσει η διάφορα
Ειλημμένη φαίνεται να είναι η απόφαση που έχει λάβει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για την ψήφο την οποία θα δώσει την επόμενη Κυριακή. Ο καταιγισμός της παροχολογίας στην οποία επιδόθηκε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίσχυρος να αντιστρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία των πολιτικών εξελίξεων που δείχνει να οδηγείται σε ένα ευδιάκριτο προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολα τα στοιχεία από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 26ης Μαΐου έχει προεξοφληθεί και το μόνο που απομένει να επιβεβαιωθεί είναι το εύρος της απόστασης που θα τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, η πρωτιά της οποίας δεν αμφισβητείται.
Η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά ευρήματα της μέτρησης, καθώς σε όλα τα πιθανά σενάρια για την ενδεχόμενη συμπεριφορά που μπορεί να έχουν όσοι εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι η έκβαση του τελικού αποτελέσματος είναι ότι το «γαλάζιο» προβάδισμα θα κυμανθεί σε επίπεδα τέτοια που σε καμία άλλη κάλπη ευρωεκλογών δεν έχει φτάσει ποτέ στο παρελθόν.
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζεται στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%.
Στην ταυτόχρονη μάχη που δίνεται για την τρίτη θέση της κατάταξης επικρατεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, αφήνοντας στο 6,1% τη Χρυσή Αυγή και στο 5,3% το ΚΚΕ που συμπληρώνει την πεντάδα των κομμάτων που, κατά τα φαινόμενα, θα μοιραστούν τις 21 θέσεις που διαθέτει η χώρα μας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από τους δεκάδες υπόλοιπους σχηματισμούς που διεκδικούν την ψήφο μας την προσεχή Κυριακή, τις περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα του 3% ώστε να εκλέξουν ευρωβουλευτή έχουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που συγκεντρώνει 2,5%, καθώς και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Χαμηλότερα αλλά οριακά πάνω από το 1% κινούνται η Λαϊκή Ενότητα (1,4%), η ΜέΡΑ 25 (1,3%), το Ποτάμι (1,2%), οι ΑΝ.ΕΛ. (1,2%) και οι Οικολόγοι (1%).
Τα τρία σενάρια για τους 700.000 αναποφάσιστους
Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζει μικρή αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών της, καθώς συγκρατεί το 54,9% όσων την επέλεξαν στις βουλευτικές εκλογές του 2015, ενώ έχει απομακρυνθεί οριστικά από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ το 29,6% και σε στάση αναμονής βρίσκεται το 11,3% που δηλώνει αναποφάσιστο. Η συσπείρωση της Ν.Δ. παραμένει στο υψηλό 82,5%, ενώ οι απώλειές της από μετακινήσεις είναι στο 11,6%.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στην έρευνα της Marc, το συνολικό ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11,6% (12,4% επί των εγκύρων), και αντιστοιχεί σε περίπου 700.000 ψηφοφόρους. Σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους μόνο κατά ένα μέρος, που είναι μικρότερο από το 1/3, προέρχεται από παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (29,6%). Αντιθέτως, στην ίδια δεξαμενή συνυπάρχουν ψηφοφόροι από άλλους χώρους όπως η Ν.Δ. (11%), το ΠΑΣΟΚ (6,5%) και το Ποτάμι (6,2%) κ.ά., ενώ ένας στους πέντε (19,2%) δεν είχε ψηφίσει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Υψηλότερα ποσοστά αναποφασιστικότητας παρατηρούνται στις γυναίκες (13,3% έναντι 10,6% στους άνδρες), καθώς και στις μέσες και νεότερες ηλικιακές κατηγορίες: στην κατηγορία 35-54 ετών το 13,8% δηλώνει ότι δεν έχει καταλήξει στην επιλογή του, ενώ στους άνω των 65 ετών η αντίστοιχη καταγραφή υποχωρεί στο 8,7%.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.
Σενάριο πρώτο: Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η δύναμη της Ν.Δ. θα κυμανθεί μεταξύ 32,3% και 37,5% και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23,9% και 28,7%. Με κεντρική τιμή το 34,9% για την αξιωματική αντιπολίτευση και το 26,3% για το κυβερνών κόμμα, το εύρος της διαφοράς υπολογίζεται στο 8,6%.
Σενάριο δεύτερο: Με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους, η Ν.Δ. θα κυμανθεί μεταξύ 30,7% και 35,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 25,1% και 29,9%. Με την κεντρική τιμή να υπολογίζεται στο 33,3% και στο 27,5%, αντίστοιχα, η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. θα φτάσει στο 5,8%.
Σενάριο τρίτο: Με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφάσιστων, για τους οποίους διερευνήθηκε όχι μόνο η κομματική τους προέλευση επί τη βάσει της κομματικής προέλευσής τους, αλλά και παράγοντες όπως μεταξύ ποιων κομμάτων ταλαντεύονται και ποια θα μπορούσαν να ψηφίσουν, το προβάδισμα υπολογίζεται στο 7,7%: η κεντρική τιμή της Ν.Δ. θα κυμανθεί στο 34,2% (31,6%-36,8%) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5% (24,1%-28,9%).
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της έρευνας της Marc είναι η υψηλή βεβαιότητα που δηλώνουν ότι έχουν οι ερωτώμενοι για την ψήφο την οποία προτίθενται να δώσουν. Στο σύνολο των ψηφοφόρων σιγουριά για την επιλογή τους εκφράζει το 94,4% των συμμετεχόντων, ενώ αμφιταλάντευση δηλώνει ότι έχει μόνο το 5,4%.
Η σιγουριά των ηλικιωμένων και η αμφιταλάντευση των νέων
Περισσότερο βέβαιοι για την επιλογή τους εμφανίζονται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι (85,6%), ενώ λιγότερο βέβαιοι είναι οι νεότεροι (κατηγορία στην οποία σιγουριά για την επιλογή της έχει μόνο το 44,4%). Με βάση τις τωρινές τους κομματικές προτιμήσεις, υψηλότερη βεβαιότητα έχουν όσοι επιλέγουν τη Χρυσή Αυγή (98,1%), τη Ν.Δ. (97,3%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (95,1%), ενώ χαμηλότερη εκείνοι που ψηφίζουν ΚΚΕ (93,3%) και Κίνημα Αλλαγής (91,3%).
Αλλά και σε σχέση με το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης, η πλειοψηφία των πολιτών προκρίνει τη Νέα Δημοκρατία που κερδίζει κατά κράτος στη λεγόμενη «παράσταση νίκης». Ειδικότερα το 62,3% του συνόλου θεωρεί ότι στις ευρωεκλογές θα κερδίσει η Ν.Δ., έναντι του 21,2% που πιστεύει σε νίκη του κυβερνώντος κόμματος.