Στέλιος Πέτσας: Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος – Το απόγευμα η νέα κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα που παίζουν για τα υπουργεία

Στέλιος Πέτσας: Διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς.

Στέλιος Πέτσας: Το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Μέχρι τώρα ο κ. Πέτσας ήταν διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις υπάρχουσες πληροφορίες τα επικρατέστερα ονόματα είναι τα εξής:

Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργείο Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής : Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας, με το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά να ακούγεται για τη θέση του αναπληρωτή
Υπουργείο Αμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υπουργείο Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας ή Γιώργος Γεραπετρίτης
Υπουργείο Ναυτιλίας: Μάκης Βορίδης ή Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Λευτέρης Αυγενάκης
Υπουργείο Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή, καθώς η κ. Κεφαλογιάννη φέρεται να επιθυμεί το συγκεκριμένο υπουργείο υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι μαζί και το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Στην περίπτωση αυτή, το υπουργείο Τουρισμού θα αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.
Για την προεδρία της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Τασούλα και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως είναι προφανές, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προδικάσει την τελική λίστα με ονόματα καθώς καραμπόλες ή δυσκολίες μπορεί αν προκύψουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εκλογές 2019: Η ομάδα του Μαξίμου
Ακολουθώντας την παράδοση που λέει ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει αναμένεται να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά του στενούς του συνεργάτες. Τα πρόσωπα που εμπιστεύτηκε την περίοδο της αντιπολίτευσης θα τον ακολουθήσουν και στο Μαξίμου.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα παραμείνει ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και εκείνος που εμπιστεύεται περισσότερο ο πρωθυπουργός. Ωστόσο θα προστεθεί ένα νέο μέλος. Πρόκειται για τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Άκη Σκέρτσο ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του  Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκέρτσος αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ακόμη και στην περίπτωση που υπουργοποιηθεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα έχει καθημερινή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ τον δικαίωσε απόλυτα. Το ίδιο ισχύει και για τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός.

Ο Θανάσης Νέζης είναι ίσως ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλωστε είναι ένα από τα πρόσωπα που γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η Σοφία Ζαχαράκη ήταν εκείνοι που σήκωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το δύσκολο βάρος της επικοινωνίας βγάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα «κάστανα από την φωτιά».

Εκλογές 2019: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Στέλιος Πέτσας είναι στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. και της Cosmote, μέλος του Προεδρείου της Economic and Development Review Committee (EDRC) του ΟΟΣΑ, του Δ.Σ. της Ένωσης Νέων Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Twinning Projects) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε.

Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015.

Ο κ. Πέτσας είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά, είναι έγγαμος και πατέρας δυο κοριτσιών.