Συνεχίστε να γράφετε ιστορία…

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην Αθήνα για άλλον έναν τελικό που αυτή τη φορά θα γίνει σε ένα άδειο γήπεδο. Αυτό όμως, όσο τραγικό κι αν είναι, δεν αλλάζει τον στόχο που δεν είναι άλλος από το νταμπλ.

Γράφει ο Σταύρος Κόλκας…

ΟΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει τρόπο να αντιμετωπίζει αυτά τα παιχνίδια και το έχει αποδείξει. Η ΑΕΚ είναι αυτή που καλείται να βρει τρόπο έχοντας μία κάκιστη σεζόν ποδοσφαιρικά.

Διακρίνω μία ένταση στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Είναι προφανώς ο αγώνας που μπορεί να δώσει όραμα μέχρι την στιγμή που θα παίξουν πάλι τα βίντεο της Αγιάς Σοφιάς. Από την πλευρά μας ο στόχος είναι πιο ποδοσφαιρικός. Είναι το νταμπλ που γράφει ιστορία.

Το δεύτερο συνεχόμενο για εμάς, το πρώτο για την επίσημη εκδοχή της καταγραφής των τίτλων. Κατηγορούμαστε που πιστεύουμε πως πέρυσι μας έκλεψαν.

Πάντα στη ζωή μου μπαίνω στη θέση των άλλων όταν είναι να κρίνω. Εσείς λοιπόν, αν έφευγε μία ομάδα από το γήπεδο και ένας διαιτητής που έγραφε σαν 8χρονός μεταμορφωνόταν σε Αδαμάντιος Κοραής μέσα σε τρεις μέρες, ας μη λέγατε τίποτα. Ποιος ξέρει σε τι συνθήκες έγιναν τα ταχύρρυθμα. Κρεμασμένος ανάποδα από το μπαλκόνι; Τοποθετημένος σε προκρούστη; Ποτέ δεν θα μάθουμε. Πολλά συμβαίνουν με τους διαιτητές, όλα πρέπει να τα έχουμε κατά νου.

Εσείς λοιπόν αν μετά τα ταχύρρυθμα σας ακύρωναν και καθαρό γκολ στο 90΄, ας μη λέγατε τίποτα. Δικαίωμά σας. Όμως δικαίωμά μας να λέμε ότι πιστεύουμε. Και το πιστεύω του καθενός όταν βασίζεται μάλιστα σε γεγονότα, δεν αποτελεί πρόκληση.

Εμείς λοιπόν λέμε πως μας έκλεψαν και αυτό θα λέμε. Ως οργανισμός γυρίσαμε σελίδα αλλά δεν ξεχάσαμε. Το αήττητο πρωτάθλημα ήταν η απάντηση που έπρεπε να δοθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Μετά από τον περυσινό τελικό που δόθηκε η πρώτη απάντηση, μέχρι και το αήττητο πρωτάθλημα, ο κύκλος των αποδείξεων έκλεισε για τον ΠΑΟΚ. Αύριο, η ομάδα καλείται να κερδίσει έναν τελικό για να κατακτήσει το νταμπλ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Είναι ένας τελικός που δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Είναι ένας τελικός που θα έχει VAR άρα πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί. Το παιχνίδι αλλάζει με το VAR. Φαντάζομαι πως σε κάθε φάση κάποιοι θα το ζητάνε. Συνήθως οι πιεσμένοι υπερβάλουν άρα ας έχουμε το νου μας.

Ποδοσφαιρικά συναντιούνται δύο ομάδες με διαφορετικά στοιχεία και διαφορετικό μέλλον. Ο ΠΑΟΚ θα έχει τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό του χρόνου, η ΑΕΚ δύσκολα να έχει τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό του χρόνου.

Βαρόμετρα έχουν και οι δύο ομάδες. Από την πλευρά μας υπάρχουν περισσότερες σταθερές, αλλά μεγάλο ρόλο στην εικόνα της ομάδας θα παίξουν κατ εμέ ο Ολιβέιρα και ο Άκπομ. Αν οι δυο τους είναι καλά, ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει προβάδισμα. Μετά υπάρχουν πολλές σταθερές. Τα στόπερ, ο Μπίσεσβαρ, ο Πέλκας, ο Μάτος, σε αυτά τα παιχνίδια ξέρεις τι θα σου δώσουν. Τους έχεις ξαναδεί. Μοναδικό ερωτηματικό ενδεκάδας είναι ο παρτενέρ του Ολιβέιρα. Ο Σάκχοφ ή ο Κάνιας είναι οι επιλογές. Ο πρώτος είναι σε καλό φεγγάρι, ο δεύτερος ήταν εκπληκτικός και στους δύο τελικούς που έπαιξε.

Από την ΑΕΚ σίγουρα ο Μπάρκας, ο Λιβάγια και ο Μάνταλος είναι οι παίκτες που η απόδοσή τους θα ορίσει και την εικόνα του αγώνα από την πλευρά της Ένωσης.

Το ερώτημα είναι το κατά πόσο άδειασε ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εγώ πιστεύω πως σε καμία των περιπτώσεων δεν αντιμετωπίζει τον τελικό με τουπέ. Αντιθέτως, αυτή τη φορά η πίεση εκτιμώ πως στα περισσότερα στελέχη του είναι πιο δημιουργική.

Τρίτος σερί τελικός και δεν έχουμε δει παράταση στους προηγούμενους δύο. Δεν το αποκλείω και αυτό.

Ξέχωρα από την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων, σε όλα τα επίπεδα πλέον αφού ουδείς ήταν ικανός να το συμμαζέψει, το γεγονός του άδειου γηπέδου πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

Όταν κάποτε υπήρχε η συμμαχία, ο στόχος ήταν να λυγίσουν οι τοξικοί που διέλυσαν το ποδόσφαιρο. Τελικά οι τοξικοί το έφεραν στα μέτρα τους, συμμαχίες δεν υπάρχουν και αυτό αποτελεί ήττα και των δύο φιναλίστ.

Όταν τελειώσει ο τελικός, ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα και ας αποφασίσουν αν θέλουν να τους δώσουν χώρο ή αν τελικά πρέπει να αλλάξει λίγο η ρότα και να τους αναγκάσουν να καθίσουν στα αυγά τους…