Τελευταίες τους μέρες… Αλωνίζουν ελεύθερα οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ στη Βουλή και ψηφίζουν!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν στην αποχώρηση, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν μόνο του να συζητά για τους κώδικες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κανένας εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, καθώς ήδη από προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα απέχει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» τη συζήτηση και ψήφιση των Κωδίκων εάν δεν υπάρξει ευρεία συναίνεση.

«Η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις», τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον γραμματέα της ΝΔ, Κ. Τσιάρα, να προσθέτει ότι «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης».

Τη σκυτάλη σήμερα πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε τρεις φορές η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Προσέθεσε μάλιστα, πως αν υπήρχε το ενδιαφέρον κυβέρνησης για την προώθηση αυτών Κωδίκων για την τελική ψήφισή τους προφανώς δεν θα περίμενε μέχρι την εσχάτη ώρα την παραμονή διάλυσης Βουλής. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο οι Κώδικες συνδέθηκαν με την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. «όλα αυτά δεν είναι απλά διολισθήσεις του Συντάγματος και καταδολίευση συγκεκριμένων διατάξεων Συντάγματος. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε δικαιοσύνη από πρώτη στιγμή. Έχετε δώσει δείγματα κακοποίησης του θεσμού της δικαιοσύνης καθ’ υποταγή στις πολιτικές σας σκοπιμότητες και σε αυτό πλαίσιο έρχεστε συζητήσετε τους Κώδικες», τόνισε ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια, αποχώρησε και το κόμμα της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παρωδία.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη fast track διαδικασία λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής και εν μέσω προεκλογικής περιόδου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης προσθέτοντας ότι «μας δημιουργεί ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες ο χρόνος που κατατέθηκαν. Δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και αποχωρούμε από τη συζήτηση».