Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής – Διακόπηκε για αύριο!

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ – Διαφωνίες στο ΕΛΚ για τους χειρισμούς Μέρκελ – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Παράταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί (ώρα Βρυξελλών, 12 ώρα Ελλάδος) έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να καταφέρουν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν και θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος τόσο για τον διάδοχο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όσο και αυτών του Ντόναλντ Τουσκ, της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Μάριο Ντράγκι.

Την αναβολή ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφοντας: «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11».

Οι «27» ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια καταρχήν συμφωνία για τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παράτασης, υπήρχαν πληροφορίες που υποστήριζαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στον Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν και το βασικό πρόβλημα αποτελούσαν τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις υπόλοιπες θέσεις.

Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία που είχε επιτευχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου και η οποία αποτελούσε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, προέβλεπε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τοποθετείται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις, ήτοι του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερικής πολιτική και Άμυνα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτελούν αντικείμενα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «27» (σ.σ ο πρόεδρος της Κύπρου δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για ιατρικούς λόγους και εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ).

Ωστόσο η άτυπη αυτή συμφωνία δεν βρήκε υποστήριξη στις Βρυξέλλες καθώς εκτός από μια σημαντική μερίδα κρατών – μελών που διαφώνησαν με την επιλογή του Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, υπήρξε ένας μικρής έκτασης εμφύλιος πόλεμος ακόμα και μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλα και σημαίνοντα στελέχη του ΕΛΚ διαφώνησαν ανοικτά με τις παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις δύο μικρότερων πολιτικών ομάδων. «Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, είναι δύο μικρές πολιτικές ομάδες, η μία μικρότερη από την άλλη και δεν γίνεται να μας επιβάλουν τις θέσεις τους», υπογράμμισε στις Βρυξέλλες κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ (κεντροδεξιά).

Το χρονικό της αναβολής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου στις 20.00 ώρα Βρυξελλών την Κυριακή διακόπηκε τα μεσάνυχτα ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ να ξεκινήσει μια σειρά διμερών επαφών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περίπου στις 05.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος – 04.15 ώρα κεντρικής Ευρώπης) της Δευτέρας.

Στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε εκ νέου με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με σκοπό να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να μην χρειαστεί μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα μέσα του Ιουλίου. Μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάνστεθ και τον Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκίνησε νέο γύρο διμερών επαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Στις 9 το πρωί ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανήρτησε μια φωτογραφία με το πρόγευμα στο οποίο παρακάθονται τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως μερικά λεπτά νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε είχε πει στους δημοσιογράφους πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία» προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές αν οι ηγέτες θα τα καταφέρουν.

Διαφωνίες στο ΕΛΚ με την Μέρκελ και την «συμφωνία της Οσάκα»

Το γεγονός ότι στη σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ότι θα στηρίξει την επιλογή του σοσιαλιστή Τίμερμανς, έφερε τα πάνω – κάτω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα στελέχη του θεωρούν ότι το συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να περάσει στα χέρια του EΛΚ καθώς στις ευρωεκλογές έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Για το αξίωμα του επικεφαλής, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, θεωρείται ένα συμβιβαστικό πρόσωπο ενώ το όνομα του κορυφαίου υποψηφίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ακούγεται τώρα έντονα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πολιτικός Σβεν Γκίγκολντ από το Κόμμα των Πρασίνων έσπευσε να δηλώσει στην εφημερίδα «Bild» ότι η γαλλογερμανική διαμάχη για τα ανώτατα αξιώματα οδηγεί την Ε.Ε σε ανικανότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να διερευνήσει συμβιβαστικές λύσεις βλέποντας το αδιέξοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν έπεσαν στο… τραπέζι κι άλλα ονόματα, όπως της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ και του Γάλλου διαπραγματευτή της E.Ε για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου.

«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη. Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.

protothema.gr