Τσακαλώτος: Σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στα ζυμαρικά για μας τους μακαρονάδες!

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζοντας την τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και την εστίαση ανέφερε ότι το αφήγημα της ΝΔ για μη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση έχει διαψευστεί και πως από ’δώ και πέρα οι Έλληνες θα δουν στην τσέπη τους τι σημαίνει η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια

«Ρίξατε όλο το βάρος σας ότι κάποια στιγμή θα πέσουμε, ότι δεν θα κλείσουμε τις αξιολογήσεις ότι δεν θα περάσουν οι Πρέσπες. Δεν σας βγήκε αυτό. Όλα αυτά τώρα γυρνάνε μπούμερανγκ. Κάποια στιγμή έπρεπε να είχατε αποφασίσει ότι δεν θα πέσουμε και ο λόγος που δεν πέφτουμε είναι ότι υπήρχε σχέδιο για το πώς θα βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια και πώς θα διαχειριστούμε τις καλύτερες μέρες. Στήνουμε ένα πλαίσιο μέτρων μέσα στις δυνατότητές μας, όσο μπορούμε μέσα στο υπολογισμένο πόσο εκ των προτέρων και όχι στο τέλος για να μπορούμε να ελαφρύνουμε το ελληνικό νοικοκυριό».
Μάλιστα, ο υπουργός οικονομικών απάντησε και στο ερώτημα που έθετε όπως είπε τον περασμένο Αύγουστο η αντιπολίτευση: πότε οι Έλληνες θα δούνε τη διαφορά στην τσέπη τους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο μας ρωτούσατε πότε θα δει τη διαφορά στην τσέπη του ο Έλληνας και η Ελληνίδα. Με αυτό το νομοσχέδιο και με αυτές τις τροπολογίες καταλαβαίνουμε ότι σιγά-σιγά μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα και όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να δουν τη διαφορά στην τσέπη τους».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι πολλά κομμάτια, του ελληνικού λαού υποφέρουν ακόμα και είναι σε δύσκολη θέση. Πρόσθεσε όμως, ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται από δω και πέρα θα είναι προς όφελος των πολιτών.

«Εμείς δεν λέμε ότι όλα είναι ρόδινα, πολλά κομμάτια του ελληνικού λαού ακόμα υποφέρουν, είναι σε δύσκολη θέση αλλά λέμε ότι αυτές οι τροπολογίες εντάσσονται σε ένα σχέδιο που έχει και τον δημοσιονομικό και τον κοινωνικό και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με αυτόν τον σχεδιασμό θα πάμε στις ευρωεκλογές, με αυτόν θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές».

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας την τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ στα ζυμαρικά, επιστράτευσε για ακόμα φορά το γνωστό του χιούμορ λέγοντας:

«Είναι σημαντική η μείωση του Φ.Π.Α. στα ζυμαρικά για μας που είμαστε μακαρονάδες».

Αχτσιόγλου: «Μετατρέψαμε το έλλειμμα σε πλεόνασμα»
Από την πλευρά της υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε πως με την τροπολογία για την 13η σύνταξη ή κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τα δυόμιση εκατομμύρια συνταξιούχους που σήκωσαν το βάρος των μνημονίων και υπέστησαν μείωση στα εισοδήματα τους.

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης με 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια και ένα πολύ μεγάλο χρέος των ασφαλισμένων στα ταμεία. Θέσαμε το σύστημα σε μια νέα στέρεη βάση που το κάνει βιώσιμο και για τις επόμενες δεκαετίες. Μετατρέψαμε το έλλειμμα σε πλεόνασμα. Προχωρούμε το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις, άρα οι ασφαλισμένοι ελαφρύνονται και από τα βάρη του παρελθόντος και ολοκληρώνουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια ανάταξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αυτή την 13η σύνταξη που είναι σε μόνιμη βάση.

Η Υπουργός εργασίας κλείνοντας την δική της παρέμβαση ανέφερε ότι από εδώ και πέρα, θα μιλάμε μόνο για παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και ελάφρυνσης των ασφαλισμένων.