Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου – Νέο κάλεσμα σε Μητσοτάκη για debate – Έρχεται τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ανακοίνωσε και επίσημα ο Αλέξης Τσίπρας. Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου και… τέλος τα σενάρια για φθινόπωρο. “Θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου”. Προανήγγειλε τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου στις 14 Ιουνίου. Νέο κάλεσμα σε Μητσοτάκη για debate… οι δυό τους.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1 για την ημερομηνία των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «επόμενη μέρα», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών από τις 7 Ιουλίου.

Ο ίδιος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι τροπολογίες που κατατίθενται στην Βουλή αυτές τις μέρες είχαν ανακοινωθεί από πριν, και θα πρέπει να συνεχιστεί το νομοθετικό έργο.

Σχετικά με τους «κώδικες» που περνούν στην Βουλή τώρα, ανέφερε πως βρίσκονται σε επεξεργασία εδώ και 6 μήνες και δεν καταλαβαίνει γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά έτσι.

Δείτε την συνέντευξη
«Τροπολογία για το αφορολόγητο στις 14 Ιουνίου»
«Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου ίσως και το Σάββατο. Πρέπει να περάσουν τροπολογίες που αφορούν ανάγκες και ζητήματα των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται για φωτογραφικές τροπολογίες όταν μιλάμε για τους διορισμούς των καθαριστριών, ή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης»

Παράλληλα σημείωσε πως την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής θα υπάρχει νομοσχέδιο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, και κάλεσε την Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ψηφίσουν.

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στους συντηρητικούς»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η μεγάλη νίκη της ΝΔ «ανοίγει» την όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στον Μάνφρεντ Βέμπερ ώστε να περάσει κι άλλες πολιτικές λιτότητας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρυφή ατζέντα» που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πριν τις Ευρωεκλογές είχα πει στον Ελληνικό λαό πως είναι δημοψήφισμα για το αν στηρίζει τα μέτρα που περάσαμε η όχι. Ο πολιτικός μου αντίπαλος δεν δεσμεύτηκε ότι θα τα κρατήσει, και το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν έδειξε μια στήριξη στα μέτρα αυτά.»

«Έχουμε εξαγγείλει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα, που «ξεφεύγει» στα στελέχη της που και που. Έφερε πως παράδειγμα τις δηλώσεις Βρούτση, που όπως ανέφερε είναι ομολογία για την κατάργηση των 120 δόσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης η πολιτική της κυβέρνησης χτύπησε την «μεσαία τάξη», καθώς όπως είπε τα 3 πρώτα χρόνια η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε τη δική της πολιτική, καθώς είχε τα χέρια «δεμένα» από τους δανειστές.

«Έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε την ηγεσία της δικαιοσύνης»
Σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ένα δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση, προκειμένου η δικαιοσύνη να μην μείνει «ακέφαλη».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά «τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής», και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

«Στόχος μας τώρα είναι η μεσαία τάξη»

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα».

Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω’ το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είπε σχολιάζοντας την «έκφραση δυσαρέσκειας» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη. Είπε ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα. Σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης «που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση’».

«Δεν μετανιώνω για τη συμφωνία των Πρεσπών»
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μετάνιωσε για τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά το πολιτικός κόστος που αυτή επέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Μακεδονία όπως είπε δεν έχασε από αυτήν την συμφωνία αλλά κέρδισε.

«Δεν είναι βέβαιο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως παρά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι νικητής στις εθνικές εκλογές, καθώς είναι μια μεγάλη μάχη, αφού το κοντέρ «μηδενίζει».

«Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -κι ας το ‘χουν στο μυαλό τους κάποιοι που βγαίνουν τελείως αλαζονικά – να ξέρουν όλοι ότι είναι άλλη αναμέτρηση αυτή με διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια, με ποιον πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα».

Αυτό τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, γιατί το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους για να πετύχει το αποτέλεσμα, είπε. «Ανοικτό και απολύτως εφικτό με βάση τη γλώσσα των αριθμών, άρα θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου: κι όμως γυρίζει.

Είπε ειδικότερα ότι αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ- κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας είπε για δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι μόνο χαμένη ψήφος είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη ΝΔ, είναι σα να υποτιμά τη νοημοσύνη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

«Από την ένταξη του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ στο αντί -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης»
Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως η ένταξη στους στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν τους ωφέλησε καθόλου, διότι μειώθηκαν τα ποσοστά τους, και ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης.

«Με ΝΔ κυβέρνηση θα επιστρέψουμε στην περίοδο 2010-2014»
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι «αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, όπως είναι αυτές που πρεσβεύει το πρόγραμμα της ΝΔ ακόμα και χωρίς μνημόνια, τότε θα γυρίσουμε στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-14 και είναι κρίμα για τη χώρα».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ» που καταλογίζει στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είπε ότι θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα «που με χίλια βάσανα καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο» και αυτό μόνο θα ευνοήσει τα κέρδη κάποιων ιδιωτών και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, άρα θα κληθεί να τα καλύψει το δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις και αν δεν έχει να τα καλύψει το δημόσιο, θα έρθουν πάλι να μας προσφέρουν προγράμματος «σωτηρίας».

Αυτά είναι πράγματα που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να αποφύγει να συζητήσει τέτοια θέματα.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας»
Οποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

«Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι» σε τηλεοπτικό ντιμπέϊτ με τον πρωθυπουργό;»
Να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμφωνήσει και σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθύμισε ότι είχαν αυτοί την ευκαιρία ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναρωτήθηκε τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι», αφού έχει και την υπεροχή της διαφοράς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.