Μητσοτάκης: Δεν μετανιώνω για όσα είπα στον Τσίπρα -Η κριτική μου ήταν πολιτική!

«Δεν μετανιώνω για όσα είπα στον Τσίπρα, επέλεξα να απαντήσω, οι τοποθετήσεις μου και η κριτική μου ήταν πολιτικές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χθεσινή αντιπαράθεση στην Βουλή, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναφέρει, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, τη συζήτηση στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Δηλαδή στην οικονομία.

Αφορμή για την τοποθέτησή του, για τη χθεσινή σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ήταν μία ερώτηση που δέχθηκε αν θα άλλαζε κάτι στα όσα είπε. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Εχω προσπαθήσει με επιμονή να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Χθες επέλεξα κάτι διαφορετικό, να απαντήσω. Δεν μετανιώνω, οι τοποθετήσεις μου και η κριτική μου ήταν πολιτικές. Δεν μπορεί να στέκεται κάποιος αδιάφορα σε ζητήματα ηθικής στην πολιτική.  Όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συζήτηση έβγαλε τα συμπεράσματά του».

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την οικονομία
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε εκλογικό επίδομα την εξαγγελία Τσίπρα για «δήθεν 13η σύνταξη» καθώς όπως ανέφερε το κόστος μιας 13ης σύνταξης θα ήταν 2 δις ευρώ, ενώ το κόστος της κυβερνητικής παροχής είναι 800 εκ. Ευρώ. «Πρόκειται για ένα μοίρασμα επιδομάτων όποτε βολεύει εκλογικά την κυβέρνηση. Από χριστουγεννιάτικο το έκανε πασχαλινό, για να δώσει κάτι 18 μέρες πριν τις εκλογές. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με κάτι που ανακουφίζει τους πολίτες, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό πρέπει να είναι ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής», σημείωσε.

Χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο τον πρώτο κύκλο μειώσεων φόρων για τη δική του κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 μετά από μια νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. «Από εκεί και πέρα θα υπάρξει συζήτηση με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση τη χώρα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «τις λογικές του τσαμπουκά τις πληρώσαμε ακριβά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε αρκετά καρφιά για τον Πρωθυπουργό καθώς σε ερώτηση για την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του είπε ότι «θα δουλεύω αρκετές ώρες, όπως και τώρα, δεν νοιώθω κουρασμένος…».

Όταν του ζητήθηκε η εκτίμηση του για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, αν και όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι «Αυτό που δεν χρειάζεται η χώρα και θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να το κάνει, είναι να ανακαλύψει τον παλιό του εαυτό. Έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο και εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική λιτότητας θα είναι δύσκολο να βγει ξανά στους δρόμους και να κάνει ότι το 2012. Έστω κι αυτό θα είναι πρόοδος». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η παράδοση των δικών μας κομμάτων είναι χάνεις, φεύγεις. Δικό τους θέμα τι θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα τους στις εκλογές».

Χαρακτήρισε προτεραιότητα της πολιτικής του την προσέλκυση και γρήγορη υλοποίηση επενδύσεων για τη δημιουργία 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας ετησίως, σημειώνοντας ότι η μακροχρόνια ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πιο αδύναμους πολίτες. «Δεν έχω ακούσει τον κ. Τσίπρα να μιλάει για αυτό, δεν έχω ακούσει να μιλάει για τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν με σύνταξη μειωμένη κατά 35%, εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος τιμωρεί όσους έχουν δουλέψει πολύ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.