“AΞΙΟΠΙΣΤΟΙ” για μια ακόμη φορά οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Ακυρώνει τα μέτρα υπέρ της «μεσαίας τάξης» η κυβέρνηση! Καταργεί αύριο την μείωση στον φόρο εισοδήματος, στην ειδική εισφορά και τον ΕΝΦΙΑ!

«Όπισθεν ολοταχώς» από την κυβέρνηση στις υποσχέσεις περί αποκατάστασης της μεσαίας τάξης, καθώς την Παρασκευή θα καταθέσει τροπολογία με την οποία καταργεί τα μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή για το 2020 και τα οποία προέβλεπαν την μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% (από 22%), την απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσων ζουν με έως 30.000 ευρώ και την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ξαφνική μετατόπιση της κυβέρνησης, από την ομολογία πριν δύο χρόνια πως «πιέσαμε τη μεσαία τάξη», στη θέση των τελευταίων δύο μηνών πως «η μεσαία τάξη δεν έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ» και «θα έρθουν μέτρα για τη στήριξή της», φαίνεται πως δεν έπεισε το εκλογικό ακροατήριο στο οποίο στόχευε για εκλογικά και δημοσκοπικά οφέλη. Ο πανικός της μάλιστα είναι τέτοιος ώστε, ενώ πριν μία εβδομάδα μόλις (Παρασκευή 31 Μαΐου) το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε τις πληροφορίες του protothema.gr ότι θα έρθει τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, εχθές επιβεβαίωνε ότι τελικά θα την καταθέσει αύριο, ακυρώνοντας μάλιστα ταυτόχρονα και τα «θετικά αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1.1.2020.

«Εννοείται ότι θα καταργηθούν» ξεκαθάριζαν αφοπλιστικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ετοιμάζουν να φέρουν την τροπολογία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα άνοιγε και νέα «τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ!

Τι μεσολάβησε και άλλαξε στάση η κυβέρνηση; Προφανώς πρόκειται για πολιτική επιλογή της τελευταίας στιγμής, να στραφεί στους «νεόπτωχους» της πρώην μεσαίας τάξης, αντί να συνεχίζει να αναζητεί ξανά ερείσματα κατά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τις εκλογές, μεταξύ όσων απέμειναν από την μεσαία τάξη και άντεξαν να δηλώνουν ακόμη 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ και άνω ετησίως.

Ισοπέδωσαν την αξιοπιστία

Ωστόσο το μέτρο της διατήρησης του αφορολογήτου με ταυτόχρονη κατάργηση άλλων φοροελαφρύνσεων, επιφέρει νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, όχι μόνον στο εσωτερικό επειδή «άλλα λέει και άλλα κάνει», αλλά και στο εξωτερικό.

Οι χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις κατά των παροχών Τσίπρα, ακόμα από τους πιο φιλικούς προς την κυβέρνηση ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον αντιπροέδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (που δεν έχαναν ευκαιρία εδώ και δύο χρόνια για να επισκέπονται την Αθήνα και στήριξαν την κυβέρνηση σε μέτρα όπως η αποφυγή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου ή της ματαίωσης της περικοπής των συντάξεων) συνεπάγονται και άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση: διαλύουν την «απειλή» του Πρωθυπουργού που προειδοποιούσε πριν ένα μήνα από το Ζάππειο πως μπορεί «ο βαθιά ανθέλληνας Βέμπερ και ο “φίλος” του στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης» να ακυρώσουν μετά τις εκλογές τα μέτρα που εξήγγειλε όπως την 13η σύνταξη και όλες τις άλλες παροχές.

Αντίθετα αποδεικνύουν ότι και πριν τις εκλογές, ακόμα και οι «φιλικά διακείμενοι» για την κυβέρνηση και τη χώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαπιστώνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και προειδοποιούν την Αθήνα να βάλει φρένο στις άκρατες παροχές.

Για να διαλύσει όμως τις ανησυχίες (στο εσωτερικό της χώρας) ότι μπορεί να βρεθεί ξανά το Κράτος με άδεια ταμεία και να μη μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες βράδυ ότι κάνουν λάθος στους υπολογισμούς τους οι θεσμοί, ενώ αντιθέτως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει σωστά τα μέτρα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος στις 13 Ιουνίου στο Eurogroup, όταν θα βρεθεί για τελευταία φορά ανιμέτωπος με τους ευρωπαίους ομολόγους του πριν τις εκλογές –ή και για πάντα ενδεχομένως όμως. Τότε θα φανεί και αν πίσω από τις -συγκρατημένες ενόψει εκλογών στη χώρα μας- επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, βρουν εύηκοα ώτα μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης οι ελληνικές θέσεις και απόψεις.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να πειστεί το Eurogroup ότι από τις 120 δόσεις το ελληνικό δημόσιο θα κερδίζει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα χάσει 1,1-1,2 δισ. ευρώ φέτος και ακόμα περισσότερα το 2020, όπως εκτιμούν στην Έκθεση Αξιολόγησης οι τεχνοκράτες των θεσμών. Και επιπλέον, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πριν διανεμηθεί σε παροχές θα ήταν φέτος 4,1% του ΑΕΠ όπως επιμένει ακόμα η Αθήνα και όχι μόλις 3,6% που εκτιμούν οι ξένοι παρατηρητές. Αν αυτό συμβεί, τότε η χώρα μπορεί ενδεχομένως και να γλιτώσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή και επαναφορά συμφωνημένων μέτρων που θα έχουν ως τότε ακυρωθεί, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στις εκτιμήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.