Γρίπη, ιώσεις, ιλαρά: Για πόσες μέρες «κολλάτε» τους άλλους

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς μπορεί να είναι μεταδοτικές για αρκετές ημέρες πριν και μετά την εκδήλωσή τους.
Οι ιώσεις της εποχής καθηλώνουν με αυξανόμενη συχνότητα μικρούς και μεγάλους στο κρεβάτι και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μεταδίδονται από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο.

Για πόσες μέρες, όμως, είναι ένας ασθενής μεταδοτικός; Και τι ισχύει για άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ιλαρά ή η παρωτίτιδα;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του ιού που σας έχει αρρωστήσει. Συνήθως όμως η περίοδος της μεταδοτικότητας αρχίζει με τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσετε.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συγκέντρωσε σε έναν κατάλογο την μεταδοτικότητα των πιο συνηθισμένων ιογενών λοιμώξεων.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως είναι πιο μεταδοτική από την ημέρα που αρχίζουν τα συμπτώματά της έως και τις 3-7 επόμενες ημέρες.

Τα παιδιά και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μερικές επιπλέον ημέρες.

Ιώσεις (κοινό κρυολόγημα)

Οι ιώσεις αρχίζουν να είναι μεταδοτικές 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Σταματούν να είναι μεταδοτικές όταν πάψουν τα συμπτώματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει μέσα σε περίπου 2 εβδομάδες.

Οι περισσότερες πιθανότητες μετάδοσης υπάρχουν κατά τις 2-3 πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν οι ιώσεις κατά κανόνα επιδεινώνονται.

Βρογχίτιδα

Συνήθως προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Επομένως θα είστε μεταδοτικοί όσο καιρό έχετε συμπτώματα αυτών των λοιμώξεων.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμευλογιά, όπως είναι η σωστή ονομασία της, αρχίζει να είναι λοιμώδης 2 ημέρες πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά σπυράκια της. Παραμένει μεταδοτική έως ότου σχηματίσουν κρούστα. Αυτό συνήθως συμβαίνει 5 ημέρες έπειτα από την αρχική εμφάνιση.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, εκτός κι αν κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με το σάλιο ενός ασθενούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά αποκαλείται «ασθένεια των φιλιών».

Εφ’ όσον δεν πρόκειται να φιλήσετε άλλα άτομα, ούτε να μοιραστείτε μαζί τους ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και οδοντόβουρτσες, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας αμέσως μόλις αισθανθείτε καλά.

Ιλαρά

Τα συμπτώματά της συνήθως αρχίζουν 10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Από εκείνη τη στιγμή και έως ότου εμφανιστεί το χαρακτηριστικό εξάνθημά της, θα είστε ιδιαίτερα μεταδοτικοί.

Η ιλαρά εκδηλώνεται αρχικά με:

* Πυρετό

* Κόκκινα μάτια

* Συμπτώματα ίωσης (π.χ. μπούκωμα, δακρύρροια, πρησμένα βλέφαρα, φτάρνισμα)

Δύο έως 4 ημέρες αργότερα, εμφανίζεται ένα γενικευμένο, κηλιδώδες εξάνθημα που αρχικά είναι κόκκινο και αργότερα γίνεται καφέ. Το εξάνθημα σβήνει έπειτα από περίπου μία εβδομάδα.

Παρωτίτιδα

Η παρωτίτιδα (είναι γνωστή και ως «μαγουλάδες») προκαλεί διόγκωση των σιελογόνων αδένων. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται ακριβώς κάτω και μπροστά από τα αυτιά σας.

Η παρωτίτιδα είναι πιο μεταδοτική από τις ημέρες πριν από την διόγκωση των σιελογόνων αδένων έως 1-2 ημέρες αργότερα.

Ερυθρά

Οι πάσχοντες από ερυθρά είναι μεταδοτικοί για 6 ημέρες έπειτα από την έναρξη του εξανθήματος της νόσου.

Κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή στη δουλειά, ούτε να έρθουν σε επαφή με έγκυο γυναίκα.

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την ενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί ανεμοβλογιά. Αν ένα άτομο δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά, μπορεί να την εκδηλώσει εάν μολυνθεί από έναν ασθενή με έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπις είναι μεταδοτικός όσο καιρό υπάρχει διαφυγή υγρού από το εξάνθημά του.

Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα από μόνη της δεν είναι μεταδοτική, αλλά οι ιοί που την προκαλούν μπορεί να είναι. Επομένως, αναλόγως με τον ιό μπορεί να την μεταδώσετε σε άλλα άτομα.

 

Πηγή πληροφορίας iatropedia.gr