Καμία απάντηση από Τσίπρα-Παππά μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη για τον Καλογρίτσα

Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Καλαμάτα, άφωνος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής – Η κυβέρνηση για την ώρα αρκείται σε χαρακτηρισμούς – Τα αναπάντητα ερωτήματα από τις αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη τελειώνουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ
Σαν πυρηνική βόμβα έπεσαν στο πολιτικό σκηνικό οι καταγγελίες και αποκαλύψεις του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη για τις παρασκηνιακές κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τηλεοπτικό πεδίο με τον περιβόητο «διαγωνισμό» των τηλεοπτικών αδειών το 2016, αλλά και τις περίεργες επαφές των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου με ισχυρούς παίκτες του επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου, που διατυπώνονται τέτοιου είδους κατηγορίες, οι οποίες έχουν μείνει ουσιαστικά αναπάντητες από την κυβέρνηση. Η ενόχληση, η αμηχανία και ο εκνευρισμός ήταν στοιχεία έκδηλα στη συμπεριφορά των κυβερνώντων όλη την ημέρα χθες, φανερώνοντας μάλιστα το σοκ και δέος, που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η αναπάντεχη συνέντευξη του επιχειρηματία (στον real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου) και η οποία έκανε σκόνη και θρύψαλα το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα», αλλά τα περί… πολέμου στο σύστημα.

Ανεξάρτητα δε από τις προσωπικές επιθέσεις και τα όσα καταλογίζει το Μαξίμου στον κ. Μαρινάκη για υποθέσεις με δικαστική πτυχή, τα όσα είπε ο επιχειρηματίας με σχεδόν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις κινήσεις, τις επιδιώξεις και τις απαιτήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας τότε και νυν Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έχουν μείνει χωρίς απάντηση και χωρίς καμία διευκρίνιση καν από το Μαξίμου.

Η πρώτη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε μετά από τρεις και πλέον ώρες και ενώ είχε βουίξει ο τόπος, ο δε πρωθυπουργός από την Καλαμάτα που βρέθηκε χθες βράδυ προτίμησε να αναφερθεί με γενικότητες και σχεδόν κομπιάζοντας στη γενικότερη δραστηριότητα του κ. Μαρινάκη, για να αποφύγει την παροχή εξηγήσεων. Για πολλούς η επίκληση των όποιων εκκρεμοτήτων που έχει ο κ. Μαρινάκης και το αναμάσημα των περί σχέσεών του με την ηγεσία της ΝΔ, δεν υποβαθμίζουν στο παραμικρό τη σημασία των καταγγελιών, που δεν θέλουν απλώς πολιτικές απαντήσεις, αλλά και πλήρη διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές.

Αποσβολωμένη δεν έμεινε μόνο η κυβερνητική ηγεσία, αλλά και ο εργολλάβος Χρήστος Καλογρίτσας, τον οποίο ο κ. Μαρινάκη αναφέρει περίπου ως ενεργούμενο των κυρίων Τσίπρα και Παππά. Ο άλλοτε δραστήριος εργολάβος, που προσπάθησε να πάρει τηλεοπτική άδεια με εγγύηση… βοσκοτόπια, δεν τόλμησε, τουλάχιστον χθες, να πει απαντήσει στα όσα είπε ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, προδίδοντας κι αυτός ίσως μία ένοχη στάση.

Οι απίστευτες μεθοδεύσεις του Μαξίμου

Τι είπε όμως ο κ. Μαρινάκης και άφησε εκτεθειμένους τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Παππά;

Κατήγγειλε ευθέως ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς του ζήτησαν να δώσει, υπό μορφή δανεισμού, 20,2 εκατομμύρια ευρώ στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου αυτός, το 2016 να πληρώσει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια που είχε στο μεταξύ εξασφαλίσει στον διαγωνισμό παρωδία της κυβέρνησης. Περιέγραψε δε με «χειρουργική ακρίβεια» το πώς ο κ. Παππάς τού μετέφερε το σχετικό αίτημα του «μεγάλου», δηλαδή του πρωθυπουργού – προηγουμένως Τσίπρας και Παππάς τού είχαν ζητήσει να πληρώσει τα 26,3 εκατομμύρια της πρώτης δόσης για την δική του τηλεοπτική άδεια, πράγμα, που εκείνος έπραξε ευθύς. Η αιτιολογία της απαίτησης για τη διευκόλυνση στον κ. Καλογρίτσα ήταν να βοηθήσει τους κυβερνώντες «για να έχουν ένα κανάλι»! Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρινάκη, η εξυπηρέτηση δεν έγινε και εξήγησε στον κ. Καλογρίτσα ότι «είχα όλη την καλή διάθεση αλλά δεν μπορούσα να το πράξω».

Σημείωσε ότι ήταν σύμφωνος με τον διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες γιατί πίστευε ότι οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες που κατέχουν και πρόσθεσε με νόημα ότι είχε τότε μια άριστη σχέση με τον κ. Παππά και με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα. Για τον κ. Παππά είπε ότι είχαν πολλές συναντήσεις και μάλιστα τον δέχθηκε και στο σπίτι του.

Ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε και κάτι άλλο: ότι στις συζητήσεις που είχε με τους κυβερνώντες για τον ΔΟΛ του ζήτησαν να βάλει «διευθυντές που ήταν της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα έβαζα ποτέ ανθρώπους που μου υπέδειξαν, δεν θα γίνω ποτέ ούτε Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός, ούτε λαγός. Δεν κατηγορώ κανέναν, ο καθένας κάνει τις επιλογές του» σημείωσε με έμφαση ο επιχειρηματίας, φανερώνοντας εμμέσως και άλλες κινήσεις του Μαξίμου.

Ουσιαστικά ο κ. Μαρινάκης επιβεβαιώνει όσα υποψιάζονταν σχεδόν όλοι το 2016 με τον άκυρο τελικά διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ότι ενώ γενικά ήταν μία διαδικασία που επιχειρούσε να βάλει (έστω και με διάτρητο τελικά νομικό τρόπο) τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο, οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς επεδίωκαν στην ραγματικότητα απλώς να καθοδηγήσουν τα πάντα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιρροή και έλεγχο στα τηλεοπτικά κανάλια. Το θέμα τους δεν ήταν να ρυθμίσουν τα πράγματα, αλλά να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό περιβάλλον. Ακόμα χειρότερα δε να το κάνουν με αμφιλεγόμενο τρόπο, ευνοώντας συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους επιχειρηματίες, όπως ο κ. Καλογρίτσας, για τον οποίο γνώριζαν προφανώς ότι δεν είχε τα εχέγγυα που προέβλεπε ο νόμος για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Επρόκειτο μάλλον για ένα «στημένο» διαγωνισμό, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται τώρα από τον κ. Μαρινάκη και στο βαθμό που αυτά δεν διαψεύδονται!

Τρεις απόπειρες απάντησης, χωρίς απαντήσεις

Περισσότερο από ένα τρίωρο εξέταζε χθες το μεσημέρι το Μαξίμου τη στάση, που θα τηρούσε στα λεγόμενα του κ. Μαρινάκη. Κάποια στιγμή εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία τα έβαζε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και δεν ασχολούνταν σχεδόν καθόλου με την ουσία των αποκαλύψεων.

Αργότερα και ενώ η υπόθεση προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόσθεσε ένα ακατανόητο non paper, που χαρακτήριζε τον ο κ. Μητσοτάκη «μπροστινό» του κ. Μαρινάκη. Η επωδός των απαντήσεων του Μαξίμου ήταν ότι πρόκειται για «μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις του κ. Μαρινάκη, ενόψει και των εκλογών, έχουν την αξιοπιστία που τις προσδίδουν ο βίος και η πολιτεία του».

Αργότερα το βράδυ ο κ. Τσίπρας είπε από την Καλαμάτα ότι άκουσε «τον πολλάκις διωκόμενο και υπόδικο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της ΝΔ, συλλαβίζοντας ένα κείμενο τόσο υψηλής σημασίας όσο και οι στημένοι αγώνες για τους οποίους διώκεται. Και αμέσως μετά η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη και υιοθέτησε τις συκοφαντίες»- σημείωση: Μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη, η ΝΔ με ανακοίνωσή της ζήτησε απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.

Βολές για Πετσίτη και Κόκκαλη

Στις αποκαλύψεις του ο κ. Μαρινάκης συμπεριέλαβε και τον φίλο του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη, δίδοντας νέο ενδιαφέρον στην δύσοσμη αυτή υπόθεση.

Είπε ότι τον γνώρισε στο γήπεδο, όπου εμφανίστηκε ως φίλος του Ολυμπιακού και «διατυμπάνιζε τις σχέσεις του μία με τον κ. Παππά μία έκανε ότι τηλεφωνούσε στον Τσίπρα». «Ένας γραφικός τύπος που ήταν γκαρσόνι, ξαφνικά υπέγραψε συμβάσεις με διάφορους επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα που εισέπραξε ο κ. Πετσίτης, γιατί υπάρχει πλουτισμός, κάποιος τα έχει εισπράξει. Ας βγει ο κ. Πετσίτης, ο κ. Παππάς. Είναι μεγάλο σκάνδαλο».

Αναφερόμενος στον Πέτρο Κόκκαλη, είπε ότι «ήταν μαζί μας επειδή μας το είχε ζητήσει ο πατέρας του Σωκράτης για να έχει ένα αντικείμενο να ασχολείται στην καθημερινότητα γιατί είχε αποτύχιει στις επιχειρήσεις όπως και στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό που άφησε πίσω του 7 εκατ. χρέη που καλύψαμε». Όσο για την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «λογικό ήταν να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, δουλειές έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνει και στηρίζει τον πατέρα του στις δουλειές που κάνει. Έχουμε ελευθερία κινήσεων στη δημοκρατία που ζούμε».