Καρέ καρέ η επιχείρηση στα Εξάρχεια -ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, σιδεράδες για να διώξουν… 70 μετανάστες!

Πολυπληθείς ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσά τους διμοιρίες ΜΑΤ, μέλη της ομάδας ΟΠΚΕ, ένστολοι, αλλά και άτομα της Ασφάλειας, βρέθηκαν σε επιχείρηση στα Εξάρχεια προκειμένου να εκκενώσουν υπό κατάληψη κτίρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκαν μακριά από την πλατεία και το κέντρο δράσης των αντιεξουσιαστών. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως προχώρησαν σε 70 προσαγωγές μεταναστών που ήταν μέσα στα κτίρια.

Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν να βγουν οι καταληψίες από δύο κτίρια. Το ένα είναι παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού και τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 3 χρόνια, ενώ το δεύτερο, που βρίσκεται επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, είχε… πέσει στα χέρια αντιεξουσιαστών από τις 21 Απριλίου 2014.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου οι αστυνομικοί να μπορέσουν να μπουν στην περιοχή των Εξαρχείων και να μην έχουν την τύχη των ανδρών του Λιμενικού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια επιχείρησης έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, αφοπλισμού και ληστείας, έστειλε στο «άβατο» ισχυρότατες δυνάμεις.

Ανδρες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τα σημεία που διεξήχθη η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια
Οι διμοιρίες των ΜΑΤ ανέλαβαν να κλείσουν τους δρόμους περιμετρικά των υπό κατάληψη κτιρίων δημιουργώντας μία ζώνη ασφαλείας. Παρατάχθηκαν λοιπόν στον δρόμο και απαγόρευαν την πρόσβαση.

Μία από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στα Εξάρχεια
Μέσα στις ζώνες ασφαλείας και έξω από τα κτίρια που θα γινόταν η εκκένωση έφτασαν ισχυρές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. (ανάμεσά τους και μέλη της ΟΠΚΕ) προκειμένου να υπάρξει απόλυτος έλεγχος και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Πάνοπλα μέλη της ΟΠΚΕ στην επιχείρηση στα Εξάρχεια

Αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, τα μέλη της ΟΠΚΕ επιβιβάστηκαν στα επιχειρησιακά οχήματα της αστυνομίας και έφυγαν από την περιοχή.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια έχει ολοκληρωθεί και τα μέλη της ΟΠΚΕ αποχωρούν από την περιοχή
Οι αστυνομικοί, αφού απέκλεισαν την περιοχή, προχώρησαν στην εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν στα κτίρια και οδήγησαν έξω από αυτά τους καταληψίες.

Με πούλμαν και βανάκια απομάκρυναν τους καταληψίες από τα Εξάρχεια
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περίπου 70 προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στα υπό κατάληψη κτίρια. Μάλιστα για τη μεταφορά τους από τα Εξάρχεια στη ΓΑΔΑ είχαν επιστρατευθεί πούλμαν και βανάκια. Πρόκειται για μετανάστες, οι οποίοι είχαν βρει στέγη εκεί, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιος τους έστειλε στα συγκεκριμένα κτίρια.

Εξω από τα υπό κατάληψη σπίτια έφτασε πούλμαν προκειμένου να επιβιβαστούν οι καταληψίες και να μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ
Αν και δεν δημιουργήθηκε κάποιο παρατράγουδο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των κτιρίων, οι μετανάστες ήταν φανερά εκνευρισμένοι που τους έβγαλαν από τα κτίρια.

Καταληψίας που έχει προσαχθεί φωνάζει στους αστυνομικούς
Σιδεράδες σφράγισαν τα κτίρια στα Εξάρχεια
Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης των κτιρίων από την ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια ανέλαβαν δουλειά οι σιδεράδες προκειμένου να σφραγίσουν τα κτίρια.

Εργάτης σφραγίζει τα κτίρια μετά την απομάκρυνση των καταληψιών
Τοποθέτησαν ειδικές κατασκευές στα άδεια πλέον κτίρια προκειμένου να εμποδίσουν πιθανές νέες καταλήψεις. Ωστόσο, κάτοικοι αλλά και ιδιοκτήτες κτιρίων υποστηρίζουν πως λίγο καιρό μετά οι καταληψίες επιστρέφουν, καταστρέφουν τις σιδεριές που έχουν τοποθετηθεί και μπαίνουν ξανά στα κτίρια.