Παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις λόγω εκλογών – Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες!

Εξετάζει παράταση για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και ένταξης στις 120 δόσεις το υπουργείο Οικονομικών! Μέσα στις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις.

Πάει για… Σεπτέμβριο ο ΕΝΦΙΑ. Σήμα κινδύνου για τα δημόσια έσοδα.
Οι εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο και τα… μπάνια του λαού μπορεί να ανατρέπουν προγραμματισμούς και σχέδια διακοπών αλλά για κάποιους μπορούν να αποδειχθούν… όαση.

Και αυτοί είναι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογική δήλωση ή όσοι χρωστούν στην εφορία και θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η προεκλογική περίοδος φέρνει σκέψεις για παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ένταξης στις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, είναι οι προθεσμίες αυτές να πάρουν… παράταση για το διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Επισήμως, στόχος είναι να μην ταλαιπωρηθούν (κι άλλο) οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λήγει στις 30 Ιουνίου ενώ στις 28 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας.

Οι εκλογές φέρνουν τα πάνω κάτω
Η προκήρυξη των εκλογών για τις 7 Ιουλίου φέρνει τα πάνω κάτω στο σχεδιασμό για τα φορολογικά. Οι δηλώσεις του φόρου εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ πάνε πίσω, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και αποκλίσεις στην πληρωμή των φόρων.

Παραδοσιακά όταν γίνονται εκλογές παραλύει ο εισπρακτικός μηχανισμός και παράλληλα οι φορολογούμενοι παραμελούν τις υποχρεώσεις τους, πιστεύοντας ότι υπάρχει σχετική ασυλία.

Η τρόικα ήδη έχει κρούσει το καμπανάκι και βλέπει απόκλιση στον στόχο είσπραξης των εσόδων. Το σκεπτικό της είναι ότι από την μία πλευρά η ρύθμιση των 120 δόσεων δημιουργεί ένα θέμα και από την άλλη οι εκλογές θα φέρουν μία μερική αναστάτωση.

Έτσι, μετά και τις σκέψεις για παράταση, δεν αποκλείεται να έχουμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ακόμη και τον Αύγουστο ενώ η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να πάει για τον Σεπτέμβριο (η 1η δόση).

Παράλληλα εκ των πραγμάτων είναι μάλλον αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία για την ρύθμιση των 120 δόσεων έως το τέλος του Ιουνίου. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει χρονοδιάγραμμα εντός της προεκλογικής περιόδου.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που με την παρούσα κυβέρνηση η λέξη παράταση έγινε προέκταση του εαυτού της.

Ο σχεδιασμός πάει… κάλπη
Με βάση των σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί 4,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, όχι για τεχνικούς λόγους, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν διάθεση, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και πίεση για κάτι τέλους.

Φέτος η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά προς το παρόν έχουν υποβληθεί μόλις 1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Ο συνολικός τους αριθμός φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,3 εκατομμύρια και θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 100.000 λόγω:

Της ενηλικίωσης περίπου 70-80.000 φορολογουμένων (με την ενηλικίωση είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκτός και αν ο νέος καλύπτεται από τις σχετικές εξαιρέσεις της φορολογικής νομοθεσίας)
Του γεγονότος ότι περίπου 25.000 παντρεμένοι επέλεξαν φέτος να κάνουν ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση από τη σύζυγο κάτι που σημαίνει ότι οι περυσινές 25.000 δηλώσεις θα γίνουν φέτος 50.000.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 120-140.000 δηλώσεις ανά ημέρα. Με δεδομένο το ότι στην προεκλογική περίοδο το ενδιαφέρον για τα τρέχοντα «πέφτει» αυτός ο ρυθμός είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί.

Επίσης, κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα αφήσει μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές να κλείσει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (αυτό είναι προγραμματισμένο να συμβεί στις 28 Ιουνίου) και να επιβληθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής μέσα στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και φέτος το περυσινό σενάριο: δηλαδή η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης τόσο για τα φυσικά όσο και για να νομικά πρόσωπα, να παραταθεί μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Έτσι, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα συμπέσει χρονικά με την προθεσμία καταβολής της πρώτης εκ των τριών δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Για να αλλάξει και η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση άρα πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεδομένου ότι η Βουλή θα είναι κλειστή για όλο τον Ιούνιο.

Ο ΕΝΦΙΑ
Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρασύρει μοιραία και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες (κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας) το τελικό ποσό της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς δηλαδή εν προκειμένω του 2018.

Αν λοιπόν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήξει στο τέλος Ιουλίου και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τουλάχιστον έναν μήνα μετά δηλαδή μέσα στον Αύγουστο.Έτσι, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο ενώ για να καταβληθεί η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020 και όχι τον Δεκέμβριο του 2019 θα χρειαστεί και πάλι νομοθετική ρύθμιση.