Περισσότερες δόσεις για τις επιχειρήσεις και στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ στα σούπερ μάρκετ

Ποιές είναι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις ρυθμίσεις. Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις για επιχειρήσεις. Ποιά προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ εντάσσονται στον ΦΠΑ 13%. Από πότε ισχύουν οι αλλαγές.

Περισσότερες δόσεις για την εξόφληση χρεών μέσω της ρύθμισης περιλαμβάνει η βελτίωση που κατατέθηκε πριν από λίγο στην Βουλή. Σύμφωνα με αυτή θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ρυθμίζουν το χρέους τους σε 24 ή 36 δόσεις. Παράλληλα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε πως η αποπληρωμή για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλεπόταν στην προηγούμενη ρύθμιση για τις 18 (τακτικούς φόρους, όπως ΦΠΑ, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και τις 30 (για έκτακτους, όπως φόροι κληρονομιάς) δόσεις.

Αλλαγές έρχονται επίσης και στον ΦΠΑ που αφορά τον καφέ. Συγκεκριμένα η υφυπουργός σημείωσε πως με νομοτεχνική βελτίωση μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ, στο τσάι, στα μπαχαρικά, στα παρασκευάσματα καρπών και φρούτων και σε άλλα προϊόντα στο ράφι. Επίσης σημείωσε πως σε μία περιοχή της Μακεδονίας, στην Κοζάνη, μειώνεται ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%.

Σύμφωνα με την Κ. Παπανάτσιου «αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα», προσθέτοντας επίσης ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις».

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
20% για εξόφληση από 19 έως και 24 μηνιαίες δόσεις
Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

100% για εφάπαξ εξόφληση
85% για 2 έως 6 δόσεις
70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
60% για 13 έως 18 δόσεις
40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις
20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις και
0% για 31 έως και 36 δόσεις.
Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.