«Στα α*** μας το Brexit»: Το προβοκατόρικο σλόγκαν των Βρετανών Φιλελευθέρων -Ζητούν νέο δημοψήφισμα!

8 Dec 2018 - Oxford, UK- Madeleina Kay (aka EU Supergirl) performing at the "Bollocks to Brexit" bus visit to Oxford town centre in a campaign to get a referendum on the final deal on Brexit, including an option to remain. The UK is due to leave the European Union on 29th March 2019. The campaign was crowdfunded. On the tour are activist and songwriter Madeleina Kay (aka EU SuperGirl) and Boris Johnson impersonator Faux Bojo (Drew Galdron). The term 'bollocks', used in this context to mean 'nonesense' is deemed to be vulgar but not offensive following a court case involving the Sex Pistols in 1977. Madeleina Kay was Young European of the Year 2018. Further information from campaign website: https://www.bollockstobrexit.com/

Το κόμμα των Φιλελευθέρων στη Βρετανία ήταν εκείνο που βγήκε πιο ενισχυμένο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ψηφοφόροι έδειξαν τον θυμό τους τόσο στους Συντηρητικούς, όσο όμως και στους Εργατικούς για το αλαλούμ των τελευταίων μηνών αναφορικά με το Brexit.

Σήμερα, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει το μανιφέστο του κόμματος, εν όψει και των Ευρωεκλογών – στις οποίες η Βρετανία θα συμμετάσχει – με τον προβοκατόρικο τίτλο «Στ’ α*** το Brexit». Ο Βινς Κέιμπλ, 76 ετών και αναγνωρισμένος οικονομολόγος, δεν διστάζει να βάλει την απρεπή έκφραση ως κορωνίδα της προεκλογικής του καμπάνιας, με στόχο να ηγηθεί όσων επιθυμούν την ακύρωση του Brexit και την παραμονή στην ΕΕ.

Γυναίκα διαμαρτύρεται κατά της συμφωνίας (!) του Brexit
Ο Κέιμπλ ξέρει πως μπορεί να εκφράσει τον θυμό όλων εκείνων που ψήφισαν Remain ή ακόμη και όσων επέλεξαν την αποχώρηση, όμως νιώθουν πως η κατάσταση στη χώρα δεν οδηγεί πουθενά. Απούσης μια ενιαίας πλατφόρμας υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, οι Φιλελεύθεροι – που σημειωτέον εκφράστηκαν όλο αυτό το διάστημα απερίφραστα υπέρ της παραμονής – επιθυμούν να ηγηθούν αυτού του ρεύματος κατά του Brexit στη Βρετανία.

«Δεν υπήρξαμε ποτέ αμφίσημοι, θέλουμε να σταματήσουμε το Brexit, θέλουμε να ψηφίσουν οι πολίτες και δεν πρόκειται να απολογηθούμε γι’ αυτό» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Η απρεπής λέξη κατά του Brexit και οι Sex Pistols

Το σλόγκαν χρησιμοποιεί τη λέξη «bollocks» (μπόλοκς) που στην βρετανική αργκό περιγράφει κάτι ιδιαίτερα τιποτένιο, για πέταμα, καθώς και τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Μάλιστα, η προσπάθεια των αντιπάλων των Φιλελευθέρων να αποσυρθεί η αγενής έκφραση από τα πλακάτ και τα στίκερ έπεσε στο κενό καθώς υπήρχε παλαιότερο δεδικασμένο που ευνοούσε τους υποστηρικτές του σλόγκαν.

Το 1977, δικαστήριο απεφάνθη πως δεν είναι προσβλητική η χρήση της λέξης, όπως αναφερόταν στο άλμπουμ των Sex Pistols, «Never Mind The Bollocks». Το άλμπουμ έφτασε στα δικαστήρια της Βρετανίας, έπειτα από ανάρτηση γιγαντιαίου πανό σε κτίριο της χώρας. Ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής Virgin, Ρίτσατντ Μπράνσον είχε επιστρατεύσει τότε ειδικό γλωσσολόγο που έπεισε τον δικαστή πως πρόκειται για παλιά αγγλική λέξη που μεταχειρίζονταν οι πολίτες για τους ιερείς και τις ασυναρτησίες που έλεγαν.

Οι φιλελεύθεροι δανείζονται το σλόγκαν κατά του Brexit
Το κόμμα των Φιλελευθέρων δεν είναι το πρώτο που φαντάστηκε το απρεπές σλόγκαν κατά του Brexit. Υπήρξε βασικό μότο μιας ολόκληρης καμπάνιας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, οι υπεύθυνοι τύπωσαν το σλόγκαν με μεγάλα γράμματα σε λεωφορείο το οποίο και έκανε περιοδείες το περασμένο φθινόπωρο σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας.

Ενα κίτρινο λεωφορεία έχει τυπωμένα με μεγάλα γράμματα το απρεπές σύνθημα κατά του Brexit
Η ομάδα του «Bollocks to Brexit» ζητά από όσους συμφωνούν με τον σκοπό τους να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές της περιφέρειάς τους. Οπως αναφέρουν, το brexit δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία και άρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι τελεσίδικο.