Συνάντηση Πούτιν – Κιμ: Μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς άμβλυνση των κυρώσεων

Πιθανότατα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα – Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβιάζει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ – Στο Βλαδιβοστόκ το ραντεβού
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που έφθασε σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, θα έχει για πρώτη φορά αύριο συμβολικής σημασίας συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Επειτα από την δεύτερη, άκαρπη, συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο μήνες, η συνάντηση Κιμ-Πούτιν χρησιμεύει ως υπενθύμιση προς την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.

Ομως, την ώρα που είναι πιθανόν ότι ο Κιμ θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα, η Ρωσία θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί μάλλον στην επίδειξη συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν είναι πιθανόν ότι η Μόσχα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του», δηλώνει ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής του Far Eastern Federal University του Βλαδιβοστόκ.

Οι χώροι του πανεπιστημίου θα υποδεχθούν τις εργασίες της συνάντησης κορυφής, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, που διαπίστωσαν την παρουσία εκεί συμβούλων του βορειοκορεάτη ηγέτη στο πλαίσιο των προετοιμασιών του γεγονότος.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Μόσχα δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της χάριν της φιλίας με τον Κιμ», σημειώνει ο Αρτιόμ Λούκιν.

Χαλάρωση των κυρώσεων

Τη στιγμή που η Ρωσία δηλώνει ότι τηρεί πλήρως τις κυρώσεις που και η ίδια ψήφισε, έχει συμμαχήσει με την Κίνα στις εκκλήσεις για την χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων σε αναγνώριση των θετικών κινήσεων που έκανε περιορίζοντας τις στρατιωτικές δοκιμές.

Οι κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ προς τον σταδιακό αφοπλισμό πρέπει να συνοδευθούν από την χαλάρωση των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο τέλος του περασμένου έτους.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι παραβιάζει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ και ότι διαθέτει αποδείξεις για «συστηματικές και ευρείες» παραβιάσεις εκ μέρους της Μόσχας.

Τον Φεβρουάριο, το Reuters αποκάλυψε ότι ρωσικό τάνκερ παραβίασε τις διεθνείς εμπορικές κυρώσεις μεταφέροντας πετρέλαιο σε πλοίο της Βόρειας Κορέας στην θάλασσα τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ του Οκτωβρίου 2017 και του Μαΐου 2018.

Ρώσος βουλευτής δήλωσε στο Interfax την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα ζήτησε από την Μόσχα να επιτραπεί στους βορειοκορεάτες εργάτες να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ρωσία παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των κυρώσεων απαιτεί την απέλασή τους μέχρι το τέλος του έτους.

«Ενα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον Κιμ είναι το θέμα των Βορειοκορεατών εργατών που εργάζονται στην Ρωσία», δήλωσε ο Αντονι Ρίνα, ειδικός στις ρωσο-κορεατικές σχέσεις στο Sino-NK, ένα site που δημοσιεύει αναλύσεις για την περιοχή.

«Το πιθανότερο είναι ότι ο Κιμ θα ζητήσει κάποια περιθώρια από την Ρωσία, αλλά η Μόσχα θα βρεθεί υπό πίεσιν δεδομένης της επιθυμίας της να προβάλει την εικόνα του υπεύθυνου παράγοντα στην διεθνή σκηνή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ κερδίζει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τους 100.000 βορειοκορεάτες εργάτες στο εξωτερικό, 30.000 από τους οποίους εργάζονται στην Ρωσία.

Σύμφωνα με μη δημοσιευμένα στοιχεία που έδωσε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία απέλασε περί τα δύο τρίτα των βορειοκορεατών εργατών κατά την διάρκεια του 2018.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που γνωρίζει το Reuters, το 2018, ο αριθμός των Βορειοκορεατών με άδειες εργασίας στην Ρωσία έπεσε στους 11.500.

Μακροχρόνιοι δεσμοί

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Βόρεια Κορέα ατόνησαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Η απώλεια της στήριξης της Μόσχας θεωρείται ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον λιμό της δεκαετίας του ’90 που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Βόρεια Κορέα.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, προσπάθησε να ανανεώσει τις σχέσεις μετά την ανάληψη της ρωσικής προεδρίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 1999. Μέχρι τον θάνατό του το 2011 είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Ρωσία.

Η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει στην χρηματοδότηση κάποιων περιορισμένων προγραμμάτων , όπως η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Τουμανγκάν που ενώνει τις δύο χώρες ή στην χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας. Φέτος, η Ρωσία έστειλε περισσότερους από δύο τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ενώ ρώσοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα μπορεί να στείλει μέχρι 50.000 τόνους σιτηρών στην Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η Ρωσία συνέχισε την πώληση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα, αν και περιλαμβάνεται στο καθεστώς των κυρώσεων.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν τον Μάρτιο ότι αξιωματούχοι της Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν στην Μόσχα «για την ενίσχυση των υψηλού επιπέδου επαφών και ανταλλαγών σε πολιτικό επίπεδο και για την ισχυρή προώθηση της συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα».

Αν και δεν είναι πιθανό η Μόσχα να διακινδυνεύσει το κύρος της στα Ηνωμένα Εθνη παραβιάζοντας ανοικτά τις κυρώσεις, ο Πούτιν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, σύμφωνα με τον Λούκιν.

«Ο Κιμ μπορεί να περιμένει μία φιλική υποδοχή εδώ και ίσως έχει πιθανότητες να λάβει πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τον Πούτιν».