Άγκυρα προς Αθήνα: «Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Επιτρέπουμε να έχουν χωρικά ύδατα μέχρι 6 ναυτικά μίλια»!

Η Άγκυρα διαμέσου του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου αρνείται την υφαλοκρηπίδα των νησιών και μας «επιτρέπει» αυτά να έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων!

Αυτό σημαίνει ότι μας ανακοινώνει κατόπιν αποφάσεώς της (αδιαφορεί παντελώς για το αν θα αντιδράσουμε) ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις ακόμα και έξι ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές της Κρήτης!

«Η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο και πιστεύει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα και ειδικά όταν είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα».

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη» είπε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας τους σχετικούς χάρτες.

«Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος κάλεσε τους τηλεθεατές να δουν τον χάρτη σημειώνοντας ότι η Τουρκία «έδωσε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στα ελληνικά νησιά».

Δηλαδή η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μέσα στην «γενναιοδωρία» της μας «χάρισε» και έξι ναυτικά μίλια για να… κολυμπάμε ελεύθερα. Μετά τα έξι ναυτικά μίλια. όλα ανήκουν… στην Τουρκία!

Παρουσίασε μάλιστα και σχετικούς χάρτες στους οποίους δείχνει το Καστελόριζο να απέχει 570 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές.

Στην Αθήνα θα αποφασίσουν ποτέ να απαντήσουν με επίσημη νότα στην οποία θα ξεκαθαρίζουν στην Άγκυρα, πως όποιο τουρκικό πλοίο εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με σκοπούς γεώτρησης ή σεισμικών ερευνών απλώς θα πάει στον πάτο της θάλασσας;

«Ο Χαφτάρ δεν έχει πλέον καμία ισχύ. Δεν είχε ούτως ή άλλως καμία νομιμότητα» τόνισε.

«Ένας συνωμότης πραξικοπήματος όπως ο Χαφτάρ, κάποιος που ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει την εξουσία, αντί για κατάπαυση του πυρός, δεν πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον» πρόσθεσε.

Επισήμανε δε ότι λόγω της στάσης του Χαφτάρ δεν έχει επιτευχθεί εκεχειρία στη Λιβύη ακόμη και μετά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη Μόσχα και το Βερολίνο.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη θα συνεχιστεί και ενδέχεται να επεκταθεί την προσεχή περίοδο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, τέλος, στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν έναν ειλικρινή διάλογο και ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνίες παρά τις υπάρχουσες διαφορές

«Μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία παρά τις διαφορές; Εάν είσαι ειλικρινής, μια λύση μπορεί να βρεθεί. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία Αστάνα για την επίλυση του συριακού ζητήματος, μετά από αυτό το Ιράν εντάχθηκε στη διαδικασία. Τώρα [Τουρκία και Ρωσία] εμπλεκόμαστε σε μια διπλωματική διαδικασία για τη Λιβύη. Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις σε άλλους τομείς» δήλωσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει τις ρωσικές θέσεις για την Κριμαία, την Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Αλλά ενεργούμε με ανοιχτό τρόπο, χωρίς να παίζουμε πίσω από τα παρασκήνια. Εάν ένα άλλο μέρος ενεργεί ειλικρινά, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Και συμφωνούμε με Ρώσους για πολλά θέματα» πρόσθεσε.

pronews.gr