Άγριες καταστάσεις στα πολύπαθα νησιά του Β. Αιγαίου! Μετανάστρια επιχειρεί να αρπάξει το όπλο αστυνομικού και…(ΒΙΝΤΕΟ)

"Όμηροι" των απρόσκλητων ταραχοποιών οι κάτοικοι των νησιών

Ακραίες καταστάσεις ζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος που έχει «γιγαντωθεί».

Επεισόδια, ξεσηκωμός και φωτιές από τους λαθρομετανάστες, αντιδράσεις από τους κατοίκους και ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων είναι τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Μάλιστα τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε περιστατικό που αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με μία μετανάστρια κατά τη διάρκεια επεισοδίων να επιχειρεί να αρπάξει το όπλο αστυνομικού!

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Λέσβο τη Δευτέρα μία μετανάστρια που είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς των ΜΑΤ προσπάθησε να αρπάξει το όπλο από έναν ένστολο. Οπως κατέγραψε η κάμερα τη στιγμή που άνδρες των ΜΑΤ προσπαθούσαν να απωθήσουν μία ομάδα μεταναστών, μία νεαρή κοπέλα πρώτα άρπαξε την αντιασφυξιογόνα μάσκα του αστυνομικού με το ένα της χέρι και στη συνέχεια με το άλλο επιχείρηση (όπως φαίνεται) στο φακό να πάρει το όπλο του.

Ο αστυνομικός πάντως την απώθησε και το περιστατικό έληξε εκεί, ωστόσο οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές της άγριας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό στα νησιά.

Κραυγή αγωνίας από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθούν οι Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε» συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης στη σκιά των επεισοδίων της Δευτέρας όταν περισσότεροι από 2.000 Αφγανοί μετανάστες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές και προχώρησαν σε οδομαχίες με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών: Θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο»

Ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας σχολιάζοντας το περιστατικό με τη μετανάστρια και το όπλο του αστυνομικού είπε πως «θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε «είναι καζάνι που βράζει -η αγανάκτηση που συσσωρεύεται σε σε 25.000 – 30.000 ξένους- εάν εκτοξευθεί… θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια εξέγερση, που δεν θέλουμε να βάλουμε στο μυαλό μας, θα γίνει μακελειό».

Λέσβος: Στους δρόμους Αφγανοί, άναψαν φωτιές

Στο νησί της Λέσβου την Δευτέρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια όταν περίπου 2.000 μετανάστες-αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Μάλιστα άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ. Κάποιοι βρέθηκαν μάλιστα κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει από την πορεία τους κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Με τον φόβο των ξένων εισβολέων οι κάτοικοι της Μόριας

Κατά τη διάρκεια της πορείας αρκετοί από τους παράνομους και βίαιους μετανάστες έφυγαν από τα σημεία όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και πέρασαν μέσα από το χωριό για να πάνε πίσω στον καταυλισμό. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους, κάποιοι χτύπησαν τις καμπάνες και αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Δεν έχει διευκρινιστεί αν μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, όμως αυτό μικρή σημασία είχε για τους κατοίκους, που το βράδυ πήγαν οργισμένοι στα γραφεία της κοινότητας του χωριού.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι έκαναν λαϊκή γενική συνέλευση για το ζήτημα του μεταναστευτικού, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Εκεί ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού. Το αίτημα έγινε δεκτό και μία διμοιρία των ΜΑΤ ταξίδεψε το βράδυ για τη Λέσβο. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Πλακιωτάκης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μόρια

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση με το μεταναστευτικό στη Μόρια σημείωσε ότι «τέτοιες παραβατικές ενέργειες δεν συνάδουν με τις διαδικασίες παροχής ασύλου» προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων».

Μάλιστα ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού έχει αλλάξει καθώς οι πολιτικές των ανοιχτών συνόρων, όπως είπε, δεν υπάρχουν πλέον. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπου οι μετανάστες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους και χρειάζεται αποσυμφόρηση» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.