Άρση μέτρων: Αγχωμένοι οι επιβάτες σε μετρό, λεωφορεία – Φορούν μάσκες, τηρούν αποστάσεις – Με κορδέλες «ακυρώνουν» καθίσματα στα ΜΜΜ – Από τις 7 το πρωί έπιασαν δουλειά σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής! – Εντατικοί έλεγχοι από ΕΛΑΣ και δημοτική αστυνομία! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Μάσκες, αποστάσεις και έλεγχοι συνθέτουν από το πρωί το σκηνικό σε μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ καθώς συρμοί, αυτοκίνητα και δρομολόγια επιστρέφουν στην μερική κανονικότητα που ξεκινά σήμερα με τη σταδιακή άρση των μέτρων

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς φορούν μάσκες τόσο από αγωνία για την προσωπική τους υγεία όσο και λόγω του προστίμου των 150 ευρώ για όσους δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Έντονη είναι παράλληλα η παρουσία της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να γίνεται έλεγχος ότι τα μέτρα τηρούνται.

Στα λεωφορεία υπάρχουν αφίσες για την απόσταση ότι μπορεί να στέκεται κάποιος ανά δεύτερη χειρολαβή ενώ στο μετρό έχουν «ακυρωθεί» θέσεις καθήμενων προκειμένου να διασφαλίζονται οι αποστάσεις ασφαλείας.

«Δεν μας έχουν μεταφέρει προβλήματα, υπάρχει μια μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά αντιμετωπίζεται με περισσότερα λεωφορεία σήμερα στους δρόμους, με μεγαλύτερη συχνότητα και λιγότερη αναμονή στις στάσεις», είπε στον ΘΕΜΑ 104.6 ο πρόεδρος Συνδικάτου ΟΑΣΑ Κώστας Σιορίκης για την κατάσταση στα λεωφορεία.

Ειδικό ρόλο όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν αναλάβει οι 300 βοηθοί επιβατών που έχουν αναλάβει από σήμερα ρόλο καθοδήγησης και εκπαίδευσης για τις μετακινήσεις σε 45 κεντρικούς σταθμούς.

Οι επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς θα επικεντρωθούν σε σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού – Φιξ και άλλους μεγάλους σταθμούς.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις των οχημάτων ημερησίως στα αμαξοστάσια αλλά και ο τακτικός καθαρισμός με ειδικό απολυμαντικό διάλυμα σε σημεία που υπάρχει άμεση επαφή με τους επιβάτες (κουπαστές στις κυλιομένες σκάλες, ακυρωτικά μηχανήματα κ.α).

Από σήμερα, στους δρόμους θα κυκλοφορήσουν περίπου 1.100 λεωφορεία ενώ αυξάνεται η συχνότητα των συρμών στα δρομολόγια στο μετρό στις ώρες αιχμής (από 06 έως 10 π.μ και από 3.00 έως τις 6.00 το απόγευμα) ανά 6λεπτο (από 7,5 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα) και σε ώρες μη αιχμής ανά 10 λεπτά (από 15 λεπτά).

Ωστόσο από την ΣΤΑΣΥ, υπογραμμίζουν ότι ανάλογα με τις ανάγκες, θα υπάρχει ευελιξία και στο ωράριο στις ώρες αιχμής αλλά και με την προσθήκη νέων συρμών όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Λόγω του γεγονότος, δε, ότι η οδηγία είναι όσοι μπορούν να επιλέγουν το ΙΧ για την μετακίνησή τους, από το πρωί παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού οχημάτων σε χώρους στάθμευσης επί πληρωμή.

Χαμός στα κομμωτήρια

Από τις 7 το πρωί εμφανίστηκαν οι πρώτοι πελάτες σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.  Η κίνηση είναι πολύ αυξημένη, ωστόσο άπαντες έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας, ώστε να είναι απόλυτα συμμορφωμένοι με όσα έχουν ανακοινώσει οι αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύσκολα βρίσκεις ραντεβού τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.  Κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τις 10 το βράδυ για να ικανοποιήσουν την αυξημένη κίνηση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής:

– η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα
– είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους,
– παραμένει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους πελάτες,
– απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις αυτές, όπως μασάζ, pilates και personal training.