Ήπειρος: Προτιμούν την ανεργία από τα χωράφια – Μπλόκο στους εργάτες γης από την Αλβανία!-Πιτούλης: Θα έρθουν χωρίς έλεγχο – Θα γίνουμε Κίνα!

Οι Αλβανοί εργάτες θα ρθουν έτσι και αλλιώς από τα ποτάμια και τα ρέματα χωρίς τεστ Covid αν δεν ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου με κίνδυνο να γίνουμε δεύτερη Κίνα, προειδοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης

Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στην ‘Ηπειρο, εν μέσω κορονοϊού, τρέχοντας με ποσοστό 16,7% και περισσότερους από 21.000 ανέργους καταγεγραμμένους στα βιβλία του ΟΑΕΔ γίνεται… αγώνας δρόμου για να καλυφθούν περίπου 2.500 θέσεις εργατών γης από την Αλβανία για τη συγκομιδή των μανταρινιών στην Θεσπρωτία. Οι πρώτες κοπές ξεκινούν σιγά-σιγά μετά τις 15 Νοεμβρίου και υπολογίζεται ότι η περιοχή διαθέτει περισσότερα από 10.000 στρέμματα μανταρίνια κλημεντίνη. 

thumbnail_img_9772.jpg
«Παρέχουμε υπαλλήλους με τόπο καταγωγής από Αφρική – χαμηλόμισθοι, νόμιμοι και με μεγάλο ζήλο για εργασία»

Το κενό έχουν σπεύσει να καλύψουν και εταιρίες ευρέσεως εργασίας με έδρα στη Βουλγαρία, οι οποίες προσφέρουν φθηνό εργατικό προσωπικό από την Αφρική. Η πρακτική αυτή, άλλωστε, δοκιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα στο Νευροκόπι για τη συγκομιδή πατάτας, αλλά και στην Χαλκιδική για τη συγκομιδή της ελιάς. «Κουραστήκατε στην ανασφάλεια έλλειψης προσωπικού δυναμικού λόγω του COVID 19; Με μεγάλη χαρά φέτος γνωρίσαμε τεράστια επιτυχία στο νομό Νευροκοπίου όπως και στον νομό Χαλκιδικής. Με την κατάσταση που διανύουμε εξαιτίας του κορονοϊού παρέχουμε υπαλλήλους με τόπο καταγωγής από Αφρική χαμηλόμισθοι νόμιμοι και με μεγάλο ζήλο για εργασία» αναφέρουν, μεταξύ άλλων τα φυλλάδια που έχουν μοιράσει σε τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Ήδη μετά τη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί και στα Ιωάννινα σχετικό γραφείο το οποίο αναλαμβάνει την εύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Δεν ανοίγει το τελωνείο Μαυροματίου 

Ωστόσο, λύση επί του παρόντος δεν φαίνεται να δίνεται για τους εργάτες γης από την Αλβανία, γνώριμους στην περιοχή εδώ και χρόνια. «Το τελωνείο Μαυροματίου δεν θα ανοίξει όπως μας ενημέρωσαν και όσοι έρθουν, από την Αλβανία, αυτό θα γίνει από το τελωνείο Κακαβιάς και μόνο, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» είπε  στο ethnos.gr ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καρχιμάνης, εκφράζοντας, ωστόσο, τον προβληματισμό του για την απροθυμία να καλυφθούν οι εποχικές θέσεις από χέρια ανέργων της περιοχής.

Πιτούλης: Θα έρθουν χωρίς έλεγχο – Θα γίνουμε Κίνα

Προβληματισμένος με την κατάσταση εμφανίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ζητώντας να ανοίξει το συντομότερο δυνατό το Μαυρομάτι. «Αυτή είναι η νοοτροπία του Έλληνα, γιατί έχουμε μάθει τον Έλληνα να ψάχνει μια θέση στο δημόσιο…» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Πιτούλης και πρόσθεσε: «Εμείς το ζητάμε από το Χαρδαλιά γιατί θέλουμε να προστατέψουμε την περιοχή γιατί οι Αλβανοί θα έρθουν ούτως η άλλως. Όπως ερχόταν τη δεκαετία του ‘90 από τα ποτάμια και τα ρέματα, έτσι και τώρα θα κατακλύσουν την περιοχή χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος και η ευθύνη μετά θα πάει κατευθείαν στην πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ αν εδώ γίνει δεύτερη Κίνα».

4476796.jpg
Στο παιχνίδι μπαίνουν «δουλεμπορικά γραφεία»

Οι δήμαρχοι της περιοχής προτείνουν οι εργάτες από την Αλβανία που φτάνουν στο Μαυρομάτι να υποβάλλονται σε rapid test. Όσοι είναι «καθαροί» θα μπαίνουν στη χώρα για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή και η προώθηση του προϊόντος στην αγορά, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ηγουμενίτσας, Δώρη Δήμα, η κατάσταση στον κάμπο έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Και αν δεν μαζευτεί έγκαιρα το μανταρίνι θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για την οικονομία του νομού.

Και ενώ δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα, κάποιοι Αλβανοί επιλέγουν την πρόσβαση μέσω της Κακαβιάς για να φτάσουν στη Θεσπρωτία, «Οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώσουν 100 ευρώ για το τεστ κορονοϊού των Αλβανών. Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν οι Αλβανοί δεν προλαβαίνουν να περάσουν από το τελωνείο εντός 72 ωρών που ισχύει η μέτρηση με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναπληρώσουν οι αγρότες εκ νέου. Αυτό είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο κ. Πιτούλης.