«Αδειάζουν» τις φυλακές με ΠΝΠ λόγω κορωνοϊού! – Ποιοι θα αποφυλακιστούν

Όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο κάνει και η νυν, αφού προχωράει στο «άδειασμα» των φυλακών λόγω… κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συντάσσει ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500, προχωρά στην αποσυμφόρηση των φυλακών για «ελαφροποινίτες», υπερήλικες αλλά και όσους έχουν λίγο χρόνο (12 μήνες) για την αποφυλάκισή τους λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από τον συνωστισμό εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η γγ Σοφία Νικολάου προχωρεί σε αυτό το μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500.

Ποιοι αποφυλακίζονται
Ολοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, θα αποφυλακιστούν όπως επίσης και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά,  κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Αποφυλακίζονται επίσης όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Επι της ουσίας δηλαδή οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται σχεδόν όλοι.

Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες και θα έχουν ισχύ για 3 μήνες.

Εξαιρέσεις θα υπάρχουν  και θα αφορούν τους καταδικασμένους για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται καταδικασμένοι π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμoύς κλπ

Για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, θα προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.