Αλλάζει ο κανονισμός της Βουλής – Τέλος οι διορισμοί συζύγων και συγγενών α’ και β’ βαθμού ως μετακλητών!

Την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την Ελένη Ζαρούλια προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τασούλας θα φέρει δύο προτάσεις στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής που πρόκειται να συνεδριάσει ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τασούλα, δεν θα μπορούν -όπως ισχύει στον νόμο για το επιτελικό κράτος- να διοριστούν ως μετακλητοί στη Βουλή οι σύζυγοι, συμβίοι αλλά και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Αυτό έκανε γνωστό στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος, ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί ναι είναι σύζυγοι, συμβίοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού του προσώπου που τους διορίζει». «Αν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση χάνουν τα προνόμια χάνουν τα πάντα. Δεν το κάνουμε μόνο για τη Χρυσή Αυγή αλλά το διευρύνουμε και θα αφορά τον οποιονδήποτε που έχει υποδικία για το αδίκημα αυτό» τόνισε.

Παράλληλα, αιτιολογώντας την απόφαση του να υπογράψει τον διορισμό στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, σημείωσε ότι στον υπαλληλικό κώδικα δεν υπάρχει η έννοια των παρεπόμενων ποινών. «Υπέθετα ότι προβλεπόταν στο νόμο για αυτό και έκανα πολλές μέρες να υπογράψω την απόφαση για τον διορισμό της κ. Ζαρούλια. Επιπλέον υπήρχε και μια άλλη ασφαλιστική δικλείδα η οποία όμως δεν μας έπιανε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μια απαγόρευση όταν έχεις υποδικία, όχι καταδίκη, για κάποια σοβαρά αδικήματα, όπως για παράδειγμα δωροδοκία, κλοπή, ή απιστία, για τα οποία ο κατηγορούμενος όσο κρατά η υποδικία δεν μπορεί να διοριστεί. Σε αυτά όμως δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση στον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό θα αλλάξει πλέον και θα συμπεριληφθεί. Θα προχωρήσουμε στις τροποποιήσεις και στην καθιέρωση κωλυμάτων αλλά και επέκτασης του κωλύματος υποδικίας και για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση γιατί η Βουλή έχει δικαίωμα να διαφοροποιείται από το Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται και παρεπόμενες ποινές και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καθώς αυτό καταργήθηκε το καλοκαίρι με την ψήφιση του πρόσφατου Ποινικού Κώδικα. «Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με μία ανεκτή, ελάχιστη αναδρομικότητα. Η αυριανή απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δω σήμερα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την αυριανή απόφαση της Δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής θα είναι “παγωμένη”, καθώς υπάρχει απόφαση της Βουλής που της στερεί το δικαίωμα αυτό και χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση για να μπορούν να λάβουν χρήματα.

«Αυτό το κόμμα που σταδιοδρόμησε καταγγέλλοντας τα άλλα κόμματα για αυτά τα πράγματα ζητά τώρα να εφαρμοστούν. Πρέπει το 2,9% που ψήφισε αυτό το κόμμα να καταλάβει ότι θέλει και ζητά να εφαρμοστούν για τον εαυτό του τα χειρότερα από αυτά που κατηγορούσε εμάς», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.